Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Szeptember 28. 16:17, szombat | Helyi
Forrás: hvg/web/zsuffa csaba

Így lopják el az ember hangját

Így lopják el az ember hangját

Sokan nem is sejtik, hogy működik az átverés: így lopják el az ember hangját, és máris kész a baj. Egy brit felmérés szerint az emberek fele még soha nem hallott arról,

hogy a bűnözők a mesterséges intelligenciát használva telefonon verhetik át az embert. Pedig a veszély milliókat fenyeget.

Emberek milliói eshetnek áldozatul egy olyan csalásnak, amihez a mesterséges intelligenciát használják a bűnözők – figyelmeztet a brit Starling Bank.

Az online hitelezéssel foglalkozó pénzintézet emlékeztet rá, hogy a csalók képesek egy nagyon rövid, alig 3 másodperces hangminta alapján klónozni az ember hangját, majd azt felhasználva átverni a családtagokat, barátokat, rokonokat.

Hogy ez megtörténjen, elegendő, ha az áldozat – akinek a hangját ellopják a csalók – egy olyan videót tölt fel az internetre, amiben beszél. Ezután a bűnözők feltérképezik az illető rokoni, baráti kapcsolatait, majd pénzt kérnek tőlük telefonon, az ellopott személy hangjával.

A Starling Bank szerint ez adott esetben súlyos pénzügyi károkat okozhat. A pénzintézet megbízásából 3000 ember bevonásával készült felmérés során a válaszadók mintegy negyede pedig úgy nyilatkozott: az elmúlt 12 hónap során már bepróbálkoztak nála a mesterséges intelligenciát használó csalók.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 46 százaléka még soha nem hallott az ilyen jellegű átverésekről, 8 százalékuk pedig még akkor is küldene pénzt a barátnak, családtagnak, ha a hívást furcsának találná.

_ _ _ _ _

InfoNógrád - Szeretettel várunk!
AZ EGYETLEN KÖZÉLETI, KÖZÉRZETI, KULTURÁLIS ÉS HÍRMAGAZIN - Salgótarján és Nógrád vármegye. Hírek, zavaró reklámok nélkül 😃
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hírek és események, kultúra és szórakozás, sport és autós mellékletek:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:01, szombat | Helyi

Pluszpénz az autótulajdonosoknak - jó megoldás lehet az autóbérlés vagy bérbeadás?

Egy szokatlan ötlettel kereshetnek pluszpénzt az autótulajdonosok Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél.

2024. Szeptember 28. 07:00, szombat | Helyi

Salgótarján - Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül - szeretné, ha megvalósulna?

Egy új módszer a kistermelők közösségi piacterének kialakítására. Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül a SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIACTÉR. Akár Ön is csatlakozhat!

2024. Szeptember 27. 14:06, péntek | Helyi

A 120 cm magas, az emberi alakot formázó PEPPER ROBOT

Apródot kapott a Szondi. A robot az ipari-informatika oktatását szolgája Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.