Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Október 25. 19:43, kedd | PR
Forrás: (x)

Így készítsük fel az immunrendszerünket természetes módon a téli hidegre

Így készítsük fel az immunrendszerünket természetes módon a téli hidegre

A nyári időszakban könnyebb fedeznünk az immunrendszerünk vitaminigényét – napfényből D-vitaminhoz juthatunk, míg a friss zöldségek és gyümölcsök fontos tápanyagforrások.

Azonban a tél közeledtére érdemes felkészülnünk táplálékkiegészítők és vitaminok szedésével, hogy átvészelhessük az influenzaszezont és elkerüljük az állandó betegeskedést.

Mi fenyeget minket most?

Az immunrendszer működéséhez számos vitaminra és ásványi anyagra is szükség van. Ezek közül kiemelkedik a D- és a C-vitamin. Az előbbi a napfény hatására termelődik a bőrünkben, így nyáron feltöltődhetünk vele. Azonban a tél előrehaladtával egyre csökken a mennyisége a szervezetünkben. A C-vitamint viszont nem tudjuk raktározni, ezért folyamatosan pótolni kell. Mivel a hideg évszakokban kevesebb friss növényi tápanyaghoz jutunk, ennek a vitaminnak a mennyisége is megcsappan a testünkben.

Ha vitaminhiány miatt nem megfelelően a működik az immunrendszerünk, akkor megbetegszünk. A védőoltások is csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha a védekezőrendszerünk részére minden tápanyag rendelkezésére áll. Hiába ismeri fel az immunrendszerünk a vírust, ha legyengült állapotban talál meg bennünket, nem fogja tudni hatékonyan végezni a feladatát.

Télen a hideg időjárás az orr, és a száj nyálkahártyájának védekezőképességét csökkenti. Ez pedig tovább veszélyezteti az ellenállóképességünk hatékonyságát.

Így készüljünk természetesen

Az influenzaszezonhoz közeledve fontos, hogy tudatosan készítsük fel szervezetünket és folyamatosan gondoskodjunk az immunerősítésről. Az egészséges szervezet alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás. Mivel a védekezőrendszerünk alapját az immunfehérjék képezik, érdemes odafigyelni a fehérjedús táplálkozásra. Lehetőleg friss, organikus termékeket fogyasszunk és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket! A tengeri halak, a tejtermékek, hüvelyes zöldségek a fehérjetartalmuk mellett fontos ásványi anyagokkal is táplálnak bennünket. Naponta fogyasszunk szezonális gyümölcsöket, télen a citrusfélék – a citrom, a narancs és a mandarin – is kiváló C-vitamin-forrást jelentenek!

A testmozgás szintén hozzájárul az egészséghez immunrendszerhez – fokozza a vérkeringést és kiváló stresszlevezetés is. Jó tudni, hogy a túlzott stresszhormon-termelődés, gyengítően hat az immunfolyamatokra. Naponta legalább fél órát sportoljunk, vagy legalább tegyünk egy kiadós sétát vacsora után!

Önmagában a táplálkozással és a testmozgással azonban nem mindig tudjuk megfelelően felkészíteni az szervezetünket a téli megpróbáltatásokra.

Táplálékkiegészítők és vitaminkészítmények segítségével viszont már sikeresen felturbózhatjuk az immunrendszerünket. Érdemes olyan termékeket választani, amelyek esszenciális aminosavakat tartalmaznak – így biztosan hozzájutunk minden olyan tápanyaghoz, ami az immunfehérjék előállításához szükséges. Ahhoz, hogy ezek a fehérjék megfelelően működni tudjanak, számos vitaminra és ásványi anyagra is szükség van.

A C-vitamin az egyik legfontosabb, ebből érdemes minden nap néhány szemet bevennünk. A D- és a K-vitamin szintén hozzájárul a védekezőképességünk hatékony működéséhez. Ezek zsírban oldódónak, tehát képesek raktározódni a szervezetünkben, így ezek kúraszerűen is fogyaszthatjuk. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot azért érdemes szednünk, mert szükséges a D-vitamin hasznosulásához.

Az immunfehérjék működését cink és szelén adagolásával is támogathatjuk.
A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kannabiszolaj cannabidiol hatóanyaga pozitív hatással van az immunsejtek működésére. Nem kell azonban attól tartanunk, hogy a kannabiszolaj miatt bódult állapotba kerülünk, ezekből a készítményekből ugyanis kivonják a pszichoaktív hatású THC vegyületet. Így csak a kannabiszolaj természetes immunerősítő hatása érvényesül, sőt pozitívan befolyásolja a szívet, az idegrendszert és tüdőt is.

Számos olyan növény is rendelkezésünkre áll, ami felturbózza az immunrendszerünket. A fokhagyma és a gyömbér mellett a fahéj, valamint a ginzeng is segítségünkre lehet a téli időszakban. A bélrendszerünk egészsége szintén fontos a védekezőrendszerünk megfelelő állapotához, ezért érdemes joghurtok, illetve probiotikumok fogyasztásával támogatni a működését.

Figyelem és óvatosság!

A megfelelő vitaminbevitel mellett sem feledkezhetünk meg az alapvető óvatosságról és higiéniáról. Figyeljünk oda az alapos kézmosásra és fertőtlenítésre! Ne csak a kezünket, hanem használati tárgyainkat, mobiltelefonunkat is tisztítsuk rendszeresen, hiszen ezek felületén is rengeteg kórokozó telepedhet meg. Nagyobb tömegben viseljünk maszkot, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt! Öltözködjünk az évszaknak megfelelően, hiszen egy megfázás is meggyengíti az immunrendszerünket és így a veszélyesebb vírusok is könnyebben megbetegíthetnek bennünket!

A téli hideg kihívások elé állítja még az edzettebb szervezetet is. Fontos tehát, hogy ebben az időszakban minden eszközt megragadjunk, hogy támogassuk az immunrendszerünket. Megfelelő táplálkozással, testmozgással, vitaminkészítmények és kannabiszolaj fogyasztásával vagy ásványi anyagok pótlásával is sokat tehetünk azért, hogy immunrendszerünket megerősítsük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.