Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Szeptember 24. 08:47, vasárnap | Bulvár
Forrás: THATSLIFE/web/zsuffa csaba

Igaz-e, hogy Mátyás király kedvenc étele a paprikás krumpli volt?

Igaz-e, hogy Mátyás király kedvenc étele a paprikás krumpli volt?

Mátyás 1490-ben meghalt, Amerikát pedig bizony csak 1492-ben fedezték fel.

És mivel mind a paprika, mind a krumpli Amerikában őshonos, ezért lehetetlen, hogy az egyetlen Hunyadi-házi királyunk egyáltalán valaha is evett volna paprikás krumplit.

Ha már beszélünk róla:

Belpolitikai viszályok és a külső, török fenyegetés idején került a trónra egy olyan családból, ami korábban nem adott uralkodót még.

A szerencsének is köszönhetően került a Magyar Királyság élére, de rátermettsége, műveltsége és jó politikai döntései miatt tudta megőrizni a koronát több, mint 30 éven keresztül.

Támogatottságát apjának, a „törökverő” Hunyadi Jánosnak és az őt támogató Hunyadi ligának köszönhette.

A család hírét édesapja alapozta meg, katonai sikerei révén elismert hadvezér és nagyhatalmú földesúr volt, aki 1446-1453 között a kormányzói posztot is betöltötte, halála előtt pedig megvédte Nándorfehérvárt a török túlerővel szemben, ami Magyarország és a keresztény Európa kapuja volt.

Nem volt azonban egyértelmű, hogy a kis Mátyásból egykor majd Magyarország királya lesz, hiszen volt törvényes uralkodója az országnak V. László személyében, illetve volt egy bátyja is, Hunyadi László.

A belpolitikai cselszövések és a király váratlan halála azonban lehetőséget adott a Hunyadi család támogatóinak, hogy Mátyást válasszák királynak 1458-ban, mellyel a magyar történelem egyik legismertebb és méltán dicső időszaka következett be.

__________
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk az érdekes cikkeket és a friss híreket - InfoNógrád híroldal csoport
ÚJ! Az InfoNógrád közösség hírei itt is megjelennek: https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.