Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 18. 18:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

A járvány okozta gazdasági sokk után 2021-ben a világgazdaság 4,3 százalékkal bővülhet, a magyar GDP pedig 4 százalékkal nőhet a Coface hitelbiztosító előrejelzése szerint.

Az MTI-nek csütörtökön elküldött közlemény szerint a kilábalás ütemében jelentős különbségek lesznek az országok és ágazatok között.

Miközben Kína és több ázsiai ország teljesítménye felfelé húzza a globális gazdasági növekedési ütemet, a legfejlettebb gazdaságok nem térnek vissza a válság előtti GDP-szintjükre ebben az évben.

A Coface szakértői szerint az eltérő ütemű kilábalás a jövedelmi egyenlőtlenségek fokozódásával járhat, emiatt megvan a veszélye annak, hogy több országban nőhet az elégedetlenség, gyakoribbak lehetnek a demonstrációk is.

A hitelbiztosító arra számít, hogy Magyarországon a fellendülés egyik motorja az autóipar lesz, ugyanakkor a vállalati befektetések mérsékeltek maradhatnak, mivel a cégek fejlesztések helyett először a pandémia során csökkenő gyártási kapacitásaikat fogják kihasználni, felpörgetni. Más részről viszont a fejlesztések élénkülését eredményezhetik a gazdaságösztönző kormányzati lépések, amelyekkel kedvező finanszírozást kaphatnak a vállalkozások - tették hozzá.

Magyarország államháztartás hiánya várhatóan csökkenni fog 2021-ben, mert valószínűleg nem lesz szükség olyan kiadásokra, amelyekre a járvány miatt rákényszerült az állam 2020-ban - mutatott rá a Coface.

Címkék: bővülés, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.