Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 13. 12:40, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Idegenforgalmi szezon: súlyos bírságok Észak-Magyarországon

Idegenforgalmi szezon: súlyos bírságok Észak-Magyarországon

Nógrád megyében is büntetett a hatóság.

Összesen 50 millió forintot meghaladó mulasztási bírságot szabtak ki a NAV, illetve a társszervek abban az ellenőrzéssorozatban, amelyet Észak-Magyarországon végeztek az idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódóan - tájékoztatta a NAV Észak-magyarországi Igazgatóságának médiareferense az MTI-t.
Körtvélyesi Zsuzsanna ismertette: a több hatóság együttműködésével végrehajtott, összehangolt ellenőrzéssorozatban Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye területén a NAV és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi, munkaügyi és élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervei működtek együtt az adóelkerülés visszaszorítása érdekében. Kilenc héten át több mint 100 településen, valamint a főutak mentén 1300 vizsgálatot végeztek.
Fokozottan vizsgálták a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az árucikkek eredetét, a teherautók rakományait és azok származási okmányait, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.
Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok, valamint a közterületeken, főutak mentén árusító vállalkozások.
Az ellenőrzések során 9 üzletet zártak be 12 napos időtartamra, és az üzletek utólagos ellenőrzését is elvégezték.
A vizsgálati tapasztalatok szerint az őstermelők, zöldség-gyümölcs kereskedők mintegy fele nem adott nyugtát a próbavásárlások alkalmával.
A fizetővendéglátás, szállásadás területen – amelyet legszélesebb körben Heves megyében vizsgáltak – ugyancsak az adózók több mint felénél állapították meg a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását. Az is kiderült, hogy az egész szezonban minimális összegeket rögzítettek bevételként, miközben rendszeresen elutasították a NAV ellenőreinek foglalási szándékát azzal, hogy nincs szabad helyük.
Ugyanakkor a foglalkoztatottakra irányuló ellenőrzések negyedénél derült ki, hogy az adott vállalkozás nem jelentette be a nála munkát végző dolgozót - ismertette az ellenőrzéssorozat tapasztalatait Körtvélyesi Zsuzsanna.

Címkék: idegenforgalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:15, kedd | Helyi

Áder János a fenntartható életmódról és az újrahasznosíthatásról is beszélt diákoknak Pétervásárán.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott.

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.