Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2023. December 23. 17:36, szombat | Helyi
Forrás: promotions/web/zsuffa csaba

Hogyan gyilkolták meg a magyarok kedvenc királynéját?

Hogyan gyilkolták meg a magyarok kedvenc királynéját?

Szerencsétlen véletlenek egész sora vezetett a merénylethez, Sissi rosszkor volt rossz helyen. A gyilkos nem tudta, hogy a világ egyik legbefolyásosabb királyának és császárának feleségét öli meg.

1898. szeptember 10-én Genfben egy anarchista merénylő, Luigi Lucheni egy pengeélesre barkácsolt, háromszögűre vésett reszelővel egyenesen szíven szúrta Erzsébet királynét, Ferenc József császár feleségét.

Az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodó családjában nem ez volt az egyetlen tragédia a hosszú 19. század folyamán.

1889-ben Sissi elvesztette a fiát, Rudolfot. Az ifjú trónörökös szeretőjével, Vatsera Mária színésznővel együtt közös öngyilkosságot követett el.

Bizonyítást nyert, hogy a gyilkosság tragikus véletlenek sora, a merénylő reggel még csak abban volt biztos, hogy az általa gyűlölt arisztokráciából megöl valakit, pontosan nem tudta még, hogy ki lesz az áldozat.

Egy újságban olvasta, hogy Erzsébet a városba érkezik. Lucheni állítólag a gyilkosság előtti napokban gondosan átlapozta az anatómiakönyveket, hogy véletlenül se ejtsen olyan sebet, amelyből fel tud majd épülni az áldozat.

A tűélesre köszörült pengével átszúrta a királyné tüdejét, illetve a bal szívkamrát is.

A seb nagyon kicsi volt, Erzsébet a döfés után rövid ideig tántorgott, de azt mondta az udvarhölgynek, hogy nem érez fájdalmat. Szolgálói már csak a hajóra szállás után jöttek rá, hogy Sissi komoly veszélyben van, de életét már nem tudták megmenteni.

Mit keresett Genfben Sissi? Erzsébet egész életében menekült a Hofburgból, Ferenc József mellől, gyűlölte az uralkodói reprezentációt, ahol állandóan éreztették vele, hogy származása miatt alsóbbrendű közöttük, ebből kifolyólag anyósa, Zsófia hercegné is rideg hangulatot teremtett a palota falain belül, és mindezt tetézte Rudolf elvesztése.

A császár és a császárné kapcsolata menthetetlenül megromlott, Erzsébet ezért folyamatossan úton volt, távol Bécstől.

A világszép királyné halála után Magyarország gyászba borult, hiszen hosszú évtizedek után ő volt az első uralkodónő, akiért valóban rajongott a nemzet. És bár rengeteg legenda is hozzátartozik a kultuszhoz, a királyné sokat tett azért, hogy megszeressék a magyarok: szorgalmasan tanulta a nyelvet, rajongott a legendáinkért, és rengeteget tartózkodott nálunk.

Luchenit a merénylet után szinte azonnal letartóztatták, elítélték, életfogytiglant kapott, majd 12 év múlva felakasztva találták a cellájában.

A merénylő agyát aztán a kutatók kezdték vizsgálni, ezért fejét elválasztották a testétől, és formaldehidben tartották, csupán száz év elteltével temették a teste mellé egy bécsi köztemetőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 16:21, kedd | Helyi

Agrárminisztérium: hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom.

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat - mondta Nagy István agrárminiszter.

2024. Június 18. 08:45, kedd | Helyi

Múzeumok éjszakája - Több helyszínen is várják a haditechnika iránt érdeklődőket.

A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 18. 08:21, kedd | Helyi

NGM: a melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell!!!

A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé.

2024. Június 18. 08:15, kedd | Helyi

Kánikula és napsütés!

Meleg, napos idő várható kevés gomolyfelhővel, fátyolokkal. Csapadék nem valószínű.