Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Április 25. 09:40, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/NAV

Hogyan fizessük az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Hogyan fizessük az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Ismerje meg az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről szóló hivatalos tájékoztatót.

A jelenleg hatályos jogszabályi előírások értelmében annak a belföldi magánszemélynek, akinekaz egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya rendezetlen, a megfelelőegészségügyi ellátás megszerzése érdekében 2012-ben havonta 6.390 forint (naponta 213 forint)összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosiellátást ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszony akkor rendezetlen, haa magánszemély nem biztosított (pl. nincs munkaviszonya), egészségügyi szolgáltatásra egyébjogcímen sem jogosult és nem tartozik közösségi rendelet/nemzetközi egyezmény hatálya alá sem.

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és ezen belül a biztosítottak körét atársadalombiztosításról szóló törvény tételesen meghatározza (ide tartoznak például azok,akik munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonybanállnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben,gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolásidíjban részesülnek.Ha Ön nem tartozik a törvény által meghatározott körbe, akkor az egészségügyi szolgáltatásijárulék fizetésére irányuló kötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül aNemzeti Adó- és Vámhivatalhoz be kell jelentenie. Figyelmeztető jelzés lehet, ha Ön akár azorvosnál, akár a gyógyszertárban „piros lámpát” kap. Ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatásigénybevételét megalapozó jogviszonya tisztázása érdekében mielőbb keresse fel a területilegilletékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét, ésamennyiben szükséges, jelentkezzen be az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bejelentési kötelezettség teljesítésére a 12T1011 számúadatlapot rendszeresítette, amely az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető,illetve a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető.Az adatlap papíralapon két példányban, vagy elektronikus úton is benyújtható. A 12T1011 számúnyomtatványt megküldheti postai úton, vagy leadhatja személyesen, esetleg meghatalmazottközreműködésével bármelyik adóigazgatóságon (meghatalmazott eljárása esetén a meghatalmazástaz adatlaphoz kell csatolni).

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben az Ön biztosítási jogviszonya, vagy egészségügyiszolgáltatásra való jogosultsága megszűnik, akkor az egészségügyi ellátást − a biztosításijogviszony, illetve a jogosultsági feltétel fennállásának időtartamától függően − legfeljebb további45 napig, passzív jogon, főszabály szerint még igénybe veheti. E jogosultság pontos feltételeirőlügyfélszolgálatainkon ügyfélfogadási időben, telefonon keresztül pedig a 06/40-42-42-42-es kékszámon − hétfőtől csütörtökig 8.30-16.00 óráig, pénteken pedig 8.30-13.30-ig munkatársainknálérdeklődhet, akik egyéb, az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség teljesítésévelkapcsolatos kérdésben is készséggel állnak a rendelkezésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.