Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Október 18. 21:28, szerda | Bulvár
Forrás: HANULA ZSOLT/ezermester/web/zsuffa csaba

HOGY MŰKÖDIK A PILLANATRAGASZTÓ? KI TALÁLTA FEL?

HOGY MŰKÖDIK A PILLANATRAGASZTÓ? KI TALÁLTA FEL?

A cián-akrilátot egy Harry Coover nevű amerikai vegyész fedezte fel 1942-ben.

Pillanatok alatt összeragasztanak minden anyagot?

Ez túlzás. Valóban gyorsan kötnek, de 1-2 perc kell a szilárd kötéshez, mégpedig elmozdulás-mentesen. A terhelhető kötéshez viszont legalább még egy órát kell várni.

A fix szorító erő és a mozdulatlanság lényeges, különben a felületek eltávolodhatnak egymástól, és a hézagban gyengébb lesz a kötés.
Mivel a pillanatragasztók megszilárdulás után többnyire ridegekké válnak, fontos, hogy a lehető legvékonyabb rétegben létesítsenek kapcsolatot a darabok között.

A sima felületet ajánlatos finoman felérdesíteni, ami elősegíti a ragasztóanyag tapadását. A tiszta, zsírmentes felületek alapvetően fontosak, az alkoholos lemosás feltétlenül ajánlott!

Minden összeragasztanak! Ezt sokan hiszik, pedig a valóság sokkal árnyaltabb. Vannak eleve olyan zsíros tapintású anyagok, amelyeket a pillanatragasztók csak gyengén összetapasztanak, és már kis terhelésre újból elválnak egymástól. A porózus felületű anyagoknál sem jó a hatásfokuk

A pillanatragasztó anyagát cián-akrilátnak hívják, a nagy trükkje pedig az, hogy egészen kevés víz hatására is beindul benne az anionos polimerizáció. Ez magyarul annyit jelent, hogy simán a levegőből, pár másodperc alatt fel tud venni annyi nedvességet, hogy a benne levő aránylag kis méretű molekulák irdatlanul hosszú molekulaláncokká, azaz polimerekké álljanak össze.

Ezt mi úgy érzékeljük, hogy a nyúlós állagból szupergyorsan megszilárdul az anyag, és levakarhatatlanul hozzáragad ahhoz, amihez éppen érintkezik. Amíg viszont a tubusban pihen, légmentesen lezárva, marad az eredeti állapotában. Tehát a nyitva hagyott tubusban a pillanatragasztó nem "beszárad", azaz távozik belőle a nedvesség, hanem éppen ellenkezőleg, azért keményedik meg, mert vízhez jut.

Barack Obama amerikai elnök kitünteti Harry Coover vegyészt a pillanatragasztó felfedezéséért:

A cián-akrilát tulajdonságai jónak tűntek, de az anyag extrém ragadóssága miatt nehéz volt vele dolgozni, Coover így a teljesen logikus reakció ("Akkor csináljunk belőle ragasztóanyagot!") helyett inkább kudarcnak ítélte, félretette, és más anyagokkal kísérletezett tovább.

A szuperragasztó képlete kilenc évig hevert az íróasztalfiókban, mígnem 1951-ben egy új projekthez újra elővette. Ekkor éppen olyan hőálló műanyagokat kutatott, amiket repülőgépek pilótafülkéinek az ablakaihoz lehet felhasználni. Rövid kísérletezés után a cián-akrilátot ismét csak elvetették, mert a ragadóssága miatt a gyakorlatban használhatatlan volt. Coovernek ekkor jött az isteni szikra: ha már annyira ragad, legyen belőle ragasztó.

Innen már csak újabb hét év kellett, hogy az Eastman Kodak (igen, a filmes kamerák korszakának ikonikus cége) védjegyeztesse, 1958-ban piacra dobja, majd a mérsékelt siker után eladja a licencet a Loctite cégnek - ami aztán Super Glue néven világsikerre vitte.

A pillanatragasztó legbizarrabb felhasználási módját a vietnami háborúban fedezték fel harctéri orvosok.

A spré formájú ragasztó egy nyílt sebre fújva pillanatok alatt megállította a vérzést. Bár emellett súlyos bőrirritációt okozott, illetve amikor eltávolították, hogy rendesen kezelni lehessen a sérülést, még csúnyábban feltépte azt, rengeteg katona életét mentette meg szimplán azzal, hogy nem véreztek el, míg a kórházba jutottak.

Később ennek nyomán az amerikai városi folklórban elterjedt, hogy a pillanatragasztót tulajdonképpen a felcserek találták fel a második világháborúban, de ennek semmi valóságalapja nincs.

Coover később még több mint 400 találmánnyal örvendeztette meg a világot, becslések szerint a Kodak 2-2,5 milliárd dollárt keresett ezeken.

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről?

A bőrünk viszonylag gyakran érintkezésbe kerül a pillanatragasztóval. Az összeragadt ujjakat nem érdemes erőszakkal szétválasztani. Tegyék kezük érintett területét meleg vízbe. Ilyenkor a bőr zsírt bocsát ki, ami segít a ragasztó eltávolításában. A maradék ragasztót acetonos körömlakklemosóval távolíthatják el. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatják, ha cipőről szeretnék eltávolítani a ragasztót.

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a műanyagról?

Kitűnő alternatíva az alkohol. Elég pár cseppet önteni egy rongyra, mellyel át szeretnék törölni a ragasztós területet. Annak meg kellene lágyulnia, melynek köszönhetően eltávolíthatóvá válik. Az esetleges maradékot szappanos vízzel le tudják törölni.

A pillanatragasztót eltávolítása autóról

A ragasztó eltávolítására szolgáló szerek az atutó lakkják is megsérthetik. Biztosabb tehát a mechanikus eljárás, amely a ragasztó óvatos és aprólékos lecsiszolását jelenti. A másik lehetőség a ragasztó eltávolító használata. Vigyék fel a ragasztóra, majd hagyják hatni kb. 3 órát, hogy ne érje el a lakkot is. Ez után próbálják meg óvatosan eltávolítani a ragasztót.

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a textíliáról?
Egy csepp ragasztó esetében segíthet, ha rögtön vízbe mártják a textíliát. Így a foltnak fel kellene oldódnia. Amennyiben ez nem válik be, akkor próbálkozzanak acetonnal, de csak óvatosan, hiszen nem minden anyag bírja. A körömlakklemosó is segíthet. Ruhák esetében is használhatnak ragasztó eltávolítót, mely már több ruhát is megmentett.

A legjobb és leggyorsabb eltávolítás módszere
A fentebb említett módszereket bármikor használhatják, ha nincs kéznél pillanatragasztó eltávolító. Speciális esetekre lett kifejlesztve, ezért mindig onnan távolítja el a ragasztót, ahonnan szükséges, ill. a rosszul összeragadt részeket is helyrehozhatjuk vele. Gyorsan eltávolítja a ragasztó okozta foltokat a ruhákról, bútorokról, de még az ujjakról is!

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.