Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 19. 18:22, vasárnap | Helyi
Forrás: pcforum/web/Zsuffa Csaba

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Nyilván nem várhatunk egymásra egy üzenet vagy kép- és videó tartalom / kérdés-válasz kapcsán napokig vagy hetekig. A lézeres kommunikáció sebessége a klasszikus, rádiófrekvenciás kommunikációval megegyező

(fény)sebességen zajlik, de utóbbinál sokkal több adat továbbítását teszi lehetővé a Föld és az űrben utazó berendezések között adott idő alatt.

AHOGY A DOLGOK MOST ÁLLNAK

Lézerrel küldött üzenetet a NASA az űrbe - a válasz is megjött rá.

A NASA csütörtökön számolt be arról, hogy Deep Space Optical Communications (DSOC) kísérlete keretében minden korábbinál távolabbra sikerült lézer segítségével üzenetet küldenie az űrbe, majd arra a választ is fogadnia onnan.

Az ún. infravörös-közeli tartományban működő lézerrel először a Földről küldtek tesztadatokat egy űrszondára, amiket az hasonló módszerrel küldött vissza a Földre egy űrteleszkópba - mindkét irányban mintegy 16-16 milió kilométeres távolságra.

A szóban forgó űrszonda a NASA által alig egy hónapja útjára indított Psyche volt, aminek végső célja a Naprendszer egyik legtömörebb ismert aszteroidájának tanulmányozása lesz a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaövben, de majd csak 2029-ben.

Addig ugyanakkor a szondának még rengeteg utat kell megtennie, és ennek során más kísérletekre és adatgyűjtésre is felhasználják - mint pl. a mostani lézerkommunikációs tesztre is.

A sikeres adatátviteli tesztre még november 14-én a kora reggeli órákban került sor, amikor is a Psyche rácsatlakozott egy felé irányított erős lézerjeladóra, ami a NASA JPL részlegének részét képező DSOC küldött részére.

A jel segített a Psyche-nek tökéletesen a Föld felé irányítania saját adóját is, amin keresztül aztán maga is sikeresen küldte vissza azonos módszerrel az adatokat, amiket a földi állomások fogtak is.

Itt egy videó a projektről:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról,https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.