Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. November 19. 18:22, vasárnap | Helyi
Forrás: pcforum/web/Zsuffa Csaba

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Nyilván nem várhatunk egymásra egy üzenet vagy kép- és videó tartalom / kérdés-válasz kapcsán napokig vagy hetekig. A lézeres kommunikáció sebessége a klasszikus, rádiófrekvenciás kommunikációval megegyező

(fény)sebességen zajlik, de utóbbinál sokkal több adat továbbítását teszi lehetővé a Föld és az űrben utazó berendezések között adott idő alatt.

AHOGY A DOLGOK MOST ÁLLNAK

Lézerrel küldött üzenetet a NASA az űrbe - a válasz is megjött rá.

A NASA csütörtökön számolt be arról, hogy Deep Space Optical Communications (DSOC) kísérlete keretében minden korábbinál távolabbra sikerült lézer segítségével üzenetet küldenie az űrbe, majd arra a választ is fogadnia onnan.

Az ún. infravörös-közeli tartományban működő lézerrel először a Földről küldtek tesztadatokat egy űrszondára, amiket az hasonló módszerrel küldött vissza a Földre egy űrteleszkópba - mindkét irányban mintegy 16-16 milió kilométeres távolságra.

A szóban forgó űrszonda a NASA által alig egy hónapja útjára indított Psyche volt, aminek végső célja a Naprendszer egyik legtömörebb ismert aszteroidájának tanulmányozása lesz a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaövben, de majd csak 2029-ben.

Addig ugyanakkor a szondának még rengeteg utat kell megtennie, és ennek során más kísérletekre és adatgyűjtésre is felhasználják - mint pl. a mostani lézerkommunikációs tesztre is.

A sikeres adatátviteli tesztre még november 14-én a kora reggeli órákban került sor, amikor is a Psyche rácsatlakozott egy felé irányított erős lézerjeladóra, ami a NASA JPL részlegének részét képező DSOC küldött részére.

A jel segített a Psyche-nek tökéletesen a Föld felé irányítania saját adóját is, amin keresztül aztán maga is sikeresen küldte vissza azonos módszerrel az adatokat, amiket a földi állomások fogtak is.

Itt egy videó a projektről:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról,https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 13:30, szombat | Helyi

A felújított Felső-Ickós-kút a Medvesen - Zöld Út Természetjárók Egyesület

Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből.

2023. December 09. 12:25, szombat | Helyi

Ahogy a hangyák beszélnek - Pont mint az embereknél: a jó kommunikáció konstruktív, de a hiánya komoly

társadalmi problémákhoz vezethet. Őseik mintegy 140 millió éve tűntek fel a Földön. Az első, a mai értelemben vett (közösségben élő) hangyák mintegy 120 millió éve. Vajon mi a sikerük kulcsa?

2023. December 09. 08:23, szombat | Helyi

Hanuka és a karácsony - A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe,

és semmi köze karácsonyhoz. Ennek ellenére sokan párhuzamot vonnak a két ünnep között, mivel az évnek ugyanarra a részére esnek, mindkét ünnepnek tartozéka

2023. December 09. 07:44, szombat | Helyi

Karácsonyi dalaink rövid története - elképzelhetetlen lenne nélkülük ünnepelnünk

Már gyermekkortól kívülről fújjuk, azonban eredetüket, keletkezésük idejét vagy, hogy miről szólnak legtöbbször nem is sejtjük. A legismertebb karácsonyi dalaink így születtek... Mutatjuk!