Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2023. November 19. 18:22, vasárnap | Helyi
Forrás: pcforum/web/Zsuffa Csaba

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Nyilván nem várhatunk egymásra egy üzenet vagy kép- és videó tartalom / kérdés-válasz kapcsán napokig vagy hetekig. A lézeres kommunikáció sebessége a klasszikus, rádiófrekvenciás kommunikációval megegyező

(fény)sebességen zajlik, de utóbbinál sokkal több adat továbbítását teszi lehetővé a Föld és az űrben utazó berendezések között adott idő alatt.

AHOGY A DOLGOK MOST ÁLLNAK

Lézerrel küldött üzenetet a NASA az űrbe - a válasz is megjött rá.

A NASA csütörtökön számolt be arról, hogy Deep Space Optical Communications (DSOC) kísérlete keretében minden korábbinál távolabbra sikerült lézer segítségével üzenetet küldenie az űrbe, majd arra a választ is fogadnia onnan.

Az ún. infravörös-közeli tartományban működő lézerrel először a Földről küldtek tesztadatokat egy űrszondára, amiket az hasonló módszerrel küldött vissza a Földre egy űrteleszkópba - mindkét irányban mintegy 16-16 milió kilométeres távolságra.

A szóban forgó űrszonda a NASA által alig egy hónapja útjára indított Psyche volt, aminek végső célja a Naprendszer egyik legtömörebb ismert aszteroidájának tanulmányozása lesz a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaövben, de majd csak 2029-ben.

Addig ugyanakkor a szondának még rengeteg utat kell megtennie, és ennek során más kísérletekre és adatgyűjtésre is felhasználják - mint pl. a mostani lézerkommunikációs tesztre is.

A sikeres adatátviteli tesztre még november 14-én a kora reggeli órákban került sor, amikor is a Psyche rácsatlakozott egy felé irányított erős lézerjeladóra, ami a NASA JPL részlegének részét képező DSOC küldött részére.

A jel segített a Psyche-nek tökéletesen a Föld felé irányítania saját adóját is, amin keresztül aztán maga is sikeresen küldte vissza azonos módszerrel az adatokat, amiket a földi állomások fogtak is.

Itt egy videó a projektről:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról,https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 12. 20:39, péntek | Helyi

A Live Aid segélykoncert

39 éve, 1985 július 13-án, Bob Geldof kezdeményezésére és szervezésében megtartották a Live Aid segélykoncertet.

2024. Július 12. 20:16, péntek | Helyi

Idén is kérjük az autósokat

ÓVATOSAN, FIGYELMESEN KÖZLEKEDJENEK! Július második felétől augusztus közepéig tart legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása.

2024. Július 12. 19:20, péntek | Helyi

Réti József magyar opera- és oratóriuménekes

1925. július 8-án született és 1973. november 5-én hunyt el Réti József magyar opera- és oratóriuménekes (lírai tenor), főiskolai tanár. A bel canto éneklés kiváló képviselője.

2024. Július 12. 15:50, péntek | Helyi

Lezárult az MVM informatikai átállása az E.ON Áramszolgáltató Kft. átvétele után.

Július 15-től az MVM teljes körű ügyintézéssel áll ügyfelei rendelkezésére, miután lezárult az E.ON Áramszolgáltató Kft. ügyfélkörének átviteléhez kapcsolódó informatikai fejlesztés.