Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 29. 07:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hó végéig érvényesek a tavalyi -e matricák

Hó végéig érvényesek a tavalyi -e matricák

Január 31-én, kedden éjfélkor lejár a 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje.

Tavaly mintegy 232 ezer ilyen matricát vásároltak az autósok, ami 2 százalékkal kevesebb a 2010-ben mértnél – Tudatta az Állami Autópálya Kezelő Zrt (ÁAK).

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2011-ben vásárolt éves jogosultságok tehát 2012. január 31-éig, azaz jövő hét kedd éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig történő kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

Az éves e-matricák 2012-ben az alábbi árakon szerezhetők be:

D1 42 980 Ft
D2 123 975 Ft
D3 184 985 Ft
D4 234 950 Ft

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2011-es eladási adataiból kiderül, hogy az autósok összesen mintegy 232 521 darab éves e-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és viszonteladói hálózatának pontjain, ami 2 százalékos csökkenésnek számít a 2010-es esztendőhöz képest. Az éves e-matrica mellett a megszüntetett négynapos változat értékesítési mutatója is 4 százalékos csökkenést mutat az előző évhez viszonyítva, a hetiből ugyanakkor 11 százalékkal, a haviból pedig 7 százalékkal fogyott több. Az adatok összesítése alapján elmondható, hogy a járművezetők 2011-ben 1 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak.

Érdemes kiemelni, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Az úthasználati jogosultságot az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladó partnerein keresztül, az interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet beszerezni. A virtuális díjfizetési lehetőségekről a www.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni (E-matrica & Díjfizetés / ONLINE vásárlás). Fontos információ, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan leellenőrizni.

A tél közepén járunk, ezért hasznos tudnivaló, hogy az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06-40-40-50-60) kérhető információ. Ezen kívül az autópályákon telepített VJT kijelzők, az autópályás weboldal (www.autopalya.hu) és az SMS alapú információszolgáltatás segítenek a tájékozódásban.

Ez utóbbin keresztül az utazók mobiltelefonjuk használatával, egy alapdíjas SMS áráért juthatnak aktuális forgalmi adatokhoz az ÁAK Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi utakkal kapcsolatban. A lekérdezéshez nem kell mást tenni, mint a kiválasztott autópálya vagy autóút kódját (pl. M0, M1) egy alapdíjas SMS-ben a következő telefonszámra elküldeni: +36 70 777 4636. A válaszként érkező első üzenetben az adott útra vonatkozó általános információk olvashatók (forgalmi helyzet, időjárási viszonyok), míg a második a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza. Ezek jellemzően balesetek, terelések, forgalomkorlátozások és egyéb, váratlan események leírásai lehetnek. Az elküldött SMS-re egy alkalommal válaszol a rendszer, tehát az aktuális forgalmi helyzetről minden esetben új üzenet elküldésével lehet információkat szerezni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során