Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2014. November 26. 06:00, szerda | Belföld

Hiteltörlesztés különélő házastársak esetén – mit mond a jog?

Hiteltörlesztés különélő házastársak esetén – mit mond a jog?

A feleség nevén van a ház, a férj nevén a hitel, de már külön élnek és a férfi fizeti a törlesztőt, pedig nem is ott él. Mit lehet ilyenkor tenni? Az onlinejogsebesz.hu szakértői válaszolnak.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Nekünk volna egy olyan nagy problémánk, hogy párom jelenleg még házasságban él feleségével. Ennek az az oka, hogy x éve szocpol és jelzáloghitelt vettek fel az ottani házra, melyből párom már másfél éve elköltözött. A ház a felesége nevén van, de a hitelek a páromén. Jelenleg 55000 forintot fizet rá havonta. A felesége ebbe egy fillért nem ad. A hitelt a számlájáról vonják. Sajnos kilátástalannak látjuk a helyzetünket, mert semmiféle megoldást nem találunk problémánkra. Kérem Önöket segítsenek Nekünk, hogyan lehetne ebből kiszállni, mert szépen szólva a kedves feleség jókat kacag a markába. Köszönjük.
2014. 09. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Sajnos a harmadik féllel (hitelező bankkal) kötött szerződésből fakadó kötelezettségeket a házastársaknak egymás közt kell rendezni. Egy ilyen jogviszonyhoz még az a bíróság sem nyúlhat hozzá, mely egy esetleges vagyonmegosztási perben megpróbálja a házastársi közös vagyont megosztani. Az ilyen perek ugyanis a házastársak között folynak, következésképpen az említett harmadik személyre nem terjedhet ki az ítélet hatálya. A hitelek esetében a házastársak egyetemleges kötelezettek, ami annyit jelent, hogy a hitelező bármelyik adóstól követelheti a tartozást, aztán, ha lejár a hitel, az egyetemleges kötelezettek elszámolhatnak egymással. A tartozást vagy annak nagyobb részét kifizető házastárs tehát a futamidő végén követelheti bíróságtól, hogy az általa a másik házastárs helyett fizetett tartozásrészt a másik házastárs térítse meg.

Egy esetleges bontó perben és a hozzá kapcsolódó vagyonmegosztási perben - álláspontom szerint - a párja csak azt követelheti, hogy a házastársi életközösség megszakadásától a perindításig eltelt időben általa a volt felesége helyett kifizetett törlesztők arányos részét a volt feleség térítse meg.

Egy vagyonmegosztási perben azonban esetleg a párja élhet bizonyos jogcímen követelésekkel a feleségével szemben, amik beszámíthatóak a hiteltörlesztőbe.

Mivel a bíróság eszközei, lehetőségei korlátozottak egy ilyen ügyben, célszerű megállapodásra törekedni a volt feleséggel. Itt már szóba jöhet, hogy az ex esetleg átruházza a párjára a lakás tulajdonjogát a bank hozzájárulásával, vagy keresnek egy másik adóst - esetleg a volt feleség családjából - aki átvállalná a fizetést, vagy legalább beszállna. Ehhez is természetesen a bank hozzájárulása kell.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:33, szerda | Belföld

Karamboloztak, majd összeverekedtek - Videóval

Garázdaság vétsége miatt az Esztergomi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a két férfit, akik közlekedési vitájukat verekedéssel zárták.

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.

2023. Február 07. 13:55, kedd | Belföld

Török-szíriai földrengés - Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.