Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2023. Szeptember 19. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/SIMONYI NÓRA

Hidegfront jön záporokkal, zivatarokkal!

Hidegfront jön záporokkal, zivatarokkal!

Egy hidegfront érkezik, melynek hatására több tájegységünkön is számítani kell elszórtan záporok, zivatarok kialakulására.

Kedden Ugyanakkor délután már többfelé felszakadozhat a felhőzet, és időnként kisüthet a nap a felhők közül. Egyre többfelé nyugatira, északnyugatira fordul a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek, de kezdetben a keleti tájakon még a délies szél lehet élénk, erős. Hajnalban 13 és 20 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, napközben pedig 23-31 fokra van kilátás, délkeleten lesz a legmelegebb.

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, de az időnként megjelenő felhőkből északon és északkeleten átmenetileg egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Az Alpokalján élénk lehet a délies szél. Hajnalra, reggelre többfelé pára, köd képződhet. Délutánra 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön az ország nagy részén napos időre van kilátás, de lesznek felhősebb tájaink is, viszont csak néhol, elsősorban északon fordulhat elő egy-egy kisebb futó zápor. Sokfelé megélénkül, megerősödik a déli-délkeleti szél. A reggel helyenként ismét párás, ködös lesz. A legmelegebb órákban 25-32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és délután néhol zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A délies szél élénk, erős lesz. Napközben 26 és 33 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton egy hidegfront hozhat több tájegységünkre záporokat, zivatarokat. Egyre többfelé északnyugatira fordulhat a szél. Nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az érzékenyek körében elsősorban fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek.

A szelesebb időben fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Fülledtebbé válik az idő, emiatt nehézlégzés, légszomj is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

Sokfelé romlik hő- és komfortérzetünk, de délkeleten még 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Helyenként a reggeli hűvösebb, néhol nyirkos időben könnyen megfázhatunk, ezért öltözzünk kicsit rétegesebben! Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék alacsony
Útifű alacsony
Kenderfélék nincs
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű magas
Gombák extrém
Csökkenni kezd a parlagfű pollenszórása

Csökken a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, ami azonban még így is jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul.

A csalánfélék pollenjei közepes szinten lehetnek jelen.

Alacsony-közepes szintet érhet el a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 14:03, szombat | Helyi

A FÜGEGTLENSÉG NAPJA FRANCIAORSZÁGBAN

1789 JÚLIUS 14. A franciák függetlenségi napja, 235 éve, a Bastille várbörtön lerombolásának és a francia forradalom kezdetének emlékére ünneplik.

2024. Július 13. 13:28, szombat | Helyi

Gobbi Hilda a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és legközkedveltebb alakja volt

Gobbi Hilda Emília Gizella, Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és legközkedveltebb alakja volt.

2024. Július 13. 13:08, szombat | Helyi

A borravaló és a szervizdíj között számos különbség van,

egyebek között az adózás módjában és önkéntes jellegében is. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy gondolják végig,

2024. Július 13. 09:21, szombat | Helyi

Filmtörténeti szenzáció: Az eredeti, 1923-as Egri csillagokból kerültek elő filmkockák

Megtalálták az 1923-ban készült Egri csillagok egyes képkockáit.