Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2015. Június 20. 17:33, szombat | Bulvár
Forrás: MTI

Hétezer éve élt nő arcvonásait rekonstruálták Iránban

Hétezer éve élt nő arcvonásait rekonstruálták Iránban

Hétezer éve élt nő arcvonásait rekonstruálták koponyája alapján iráni kutatók.

Az asszony földi maradványai csatornázási munkák során kerültek napvilágra Teheránban. Az Iráni Régészeti Kutatóközpont szakemberei a csontok és a koponya alapján készítették el az elhunyt testének 3D-s modelljét. Az arc antropológiai mérőpontjain, összesen 11 helyen a lágyrészek vastagságát jelölő töviseket helyeztek el, hogy megmintázhassák az arc izomzatát. Rekonstruálták a szemeket, az asszony orrát, a füleket, végül a hajzatot, igaz utóbbi némi nehézséget okozott, hiszen semmi sem utalt egykori színére - olvasható az iráni hírügynökség, a Mehr News Agency angol nyelvű honlapján.
Végezetül öt különböző szoftver segítségével szinkronizálták az asszony arcvonásait, a számítógépes programok felhasználták ma élő emberek portréiból kiemelt elemeket is, hogy élettelibbé tegyék a nő képmását.
Mint Mohammad Raza Rokni, a Régészeti Kutatóközpont szakértője kiemelte, a rekonstrukció 95 százalékban megegyezik a rég halott nő arcvonásaival, amelyeket hétezer évvel ezelőtt láthattak kortársai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 07:12, péntek | Bulvár

Kiki és az Első Emelet

Ma 67 esztendős. 1957. július 19-én született Patkó Béla Kiki Máté Péter-díjas magyar énekes.

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.