Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 26. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Helyi védelem alatt a vasút menti sétány Balassagyarmaton

Helyi védelem alatt a vasút menti sétány Balassagyarmaton

Egykoron a város ékességének számított, az utóbbi két évtizedben azonban fokozatosan egyre elhanyagoltabb állapotba került Balassagyarmaton a Hétvezér utcai sorompótól a vasút mellett a strandig húzódó sétány

Tavaly azonban a hársfasort helyi védelem alá helyezte az önkormányzat, így idén már komolyabb munkákat is elvégeznek ezen a területen.

Egykoron a város ékességének számított, az utóbbi két évtizedben azonban fokozatosan egyre elhanyagoltabb állapotba került Balassagyarmaton a Hétvezér utcai sorompótól a vasút mellett a strandig húzódó sétány. Tavaly azonban a hársfasort helyi védelem alá helyezte az önkormányzat, így idén már komolyabb munkákat is elvégeznek ezen a területen.

Amikor annak idején, a múlt század harmincas éveinek közepén megépült az első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd által tervezett strandfürdő, a korabeli városvezetés a vasútállomástól a fürdőig tartó gyalogút mentén fasor ültetésébe kezdett. A Benczúr utcában, a Kecske ligetben és a Ligeti Lajos utcában ma is szépen terebélyesednek a fák. Csakhogy a Hétvezér utca és a strand közötti terület a közelmúltban nagyon elhanyagolttá vált. Mivel az önkormányzatnak nem volt elegendő pénze minden parkfenntartási feladat elvégzésére, így értelemszerűen a város központjától kívül eső helyszínek a „rekultiválási lista” végére kerültek.

Aki gyakran járt errefelé – főként tavasz végétől ősz elejéig – a strandra, a teniszpályákra, vagy a nagyligeti focimeccs felé véve az irányt, igencsak elszomorító körülményekkel szembesült. A két fasor közötti sétányt benőtte a fű, szinte csak egy kerékpárnyomnyi sáv maradt szabadon, ha többen mentek egymás mellett, a szélsők biztosan bokáig érő gazban-fűben tapostak. Ugyancsak nagy gondot okozott, hogy a strandhoz közeledve a „foghíjakra” utólag akácokat telepítettek, amelyek virágzáskor egy-egy nagyobb széllöket hatására valósággal beterítették a közeli kerteket-udvarokat.

A nem éppen idilli állapotokat látva néhány ott élő ember saját maga látott hozzá a környezete rendbetételéhez, főként a Ligeti utca elején lakók jártak ebben élen, holott maga a fasor jó pár méterre található a kerítésüktől.

Tavaly aztán változott a helyzet. Az önkormányzat megbízásából a „Palócország Fővárosáért '99” Alapítvány szakemberei állagfelmérést végeztek a területen, s rögzítették, milyen feladatokat kell elvégezni. A helyi védelem alá történt helyezést követően a sétány megújítását az alapítvány felvette 2013-as munkatervébe. A pótlásként ültetett, fentebb említett akácfákat kivágják, helyükre hárscsemeték kerülnek, és megszervezik a rendszeres fűkaszálást, illetve a sétányon egy kerékpárutat is kialakítanak. A későbbiek során a pénzforrások „erejéhez” mérten még pihenőpadokat is elhelyezhetnek itt. De természetesen az egyéni kezdeményezéseket, felajánlásokat is szívesen fogadja az önkormányzat.

Információink szerint legkésőbb tavasz végére kiderül, hogy ebben az évben milyen jellegű munkákkal kezdődhet meg a védett sétány felújítása, hogy sokat visszanyerjen eredeti szépségéből, s miként egy korabeli újságcikk írta, újra „nyári séták és férfias kiruccanások” helyszíne legyen.

Forrás: nport.hu/Hegedűs Henrik

Címkék: Balassagyarmat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő