Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Június 01. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Helyenként záporokkal, zivatarokkal indul a nyár!!!

Helyenként záporokkal, zivatarokkal indul a nyár!!!

A napos-gomolyfelhős időben nyugat, délnyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is.

Szombaton Az Alföld déli és délkeleti tájai maradhatnak ki ebből. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz a délnyugati, nyugati szél. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel 10 és 18 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délutánra 20 és 30 fok közé melegszik a levegő, délkeleten számíthatunk a legmelegebbre, északnyugaton a hűvösebb időre, de a zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de az időnként megjelenő felhőkből elszórtan északon, északnyugaton és nyugaton átmenetileg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

Hétfőn erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és nyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki ismét záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadásra és jégesőre is számítani kell. Keleten maradhat legtovább szárazabb az idő. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul.

Kedden egy hidegfront hatására még többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, illetve felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel kísért heves viharok is előfordulhatnak. Sokfelé élénk, erős lesz a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legmelegebb órákban 20-26 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerda már naposabb időre van kilátás, de elszórtan egy-egy futó zápor, esetleg zivatar átmenetileg még kialakulhat. Délutánra 25 és 30 fok közé melegedhet a levegő.

Pollenjelentés
Fenyőfélék alacsony
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Bálványfa alacsony
Hárs alacsony

Gombák közepes


Pázsitfűfélék

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék virágporának mennyisége közepes szintet érhet el.

A lórom és az útifű pollenje alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a hárs és a bálványfa pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma közepes, helyenként magas szinten van jelen.

Orvosmeteorológia

Szombaton elsősorban hidegfronti tünetek jelentkezhetnek, de helyenként az Alföldön még melegfronti tünetek is előfordulhatnak.

Fejfájás és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek, keringési panaszok, vérnyomásproblémák és szívpanaszok is előfordulhatnak.

Egyes tájainkon élők körében mellkasi és légzési panaszok, valamint szédülés is jelentkezhet, fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, migrén is előfordulhat.

A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős-nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is, az Alföld déli és délkeleti tájai maradhatnak ki ebből.

Emiatt számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban hirtelen lecsökkenő látótávolságra.

Néhol akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz a délnyugati, nyugati szél, így akár jelentősebb mértékben is csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Hajnalban, reggel helyenként pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben naposzemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.