Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 12. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Helyenként zápor kialakulhat.

Helyenként zápor kialakulhat.

Gyakran takarhatják felhők a napot, és több tájegységünkön is számítani kell időnként esőre, záporra, délkeleten zivatarokra is. Délután nyugat, délnyugat felől csökken a csapadékhajlam.

Szerdán Az északias szelet sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és zivatarok környezetében erős lökések kísérhetik. Hajnalra 8 és 16 fok közé csökken a hőmérséklet. Délután 17 és 27 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, nyugaton, északnyugaton marad hűvösebb az idő.

Csütörtökön is sokfelé erőteljesebben megnövekszik a felhőzet, kezdetben többfelé alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar, délután pedig a Dunától keletre számíthatunk még helyenként záporok, zivatarok kialakulására, a Dunántúlon ekkor már csak néhol fordulat elő egy-egy kisebb futó zápor. Az élénk, erős északnyugati szélben délutánra 18 és 27 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken már több napsütésre számíthatunk, és csak elszórtan északon fordulhat elő egy-egy gyenge zápor. Több tájegységünkön élénk, keleten, északkeleten erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. A délutáni órákban 22-27 fokot mutathatnak a hőmérők.

A hétvégén sokat fog sütni a nap, de vasárnap délután nyugaton és északnyugaton helyenként zápor, zivatar időnként kialakulhat. Szombaton nyugaton és északnyugaton erős lehet a délies szél, Vasárnap viszont csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős széllökések. Felmelegedés veszi kezdetét, szombaton 24 és 29, vasárnap már 26 és 33 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű közepes

Csalánfélék közepes
Bálványfa nincs
Hárs alacsony

Szelídgesztenye közepes
Gombák magas


Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan közepes-magas tartományban alakul.

Az útifű pollenje országosan közepes, esetenként magas koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a hárs, a szelídgesztenye és a bálványfa pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szinten van jelen.

Orvosmeteorológia

Szerdán kettősfronti hatás várható, de az ország nagyobb részén a hidegfronti tünetek jelentkezhetnek erősebben.

Emiatt fejfájás, migrén, keringési panaszok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, légzési nehézségek és rosszullét is előfordulhat.

Az északi országrészben a görcsös panaszok, a déli, délkeleti tájakon a gyulladásos jellegű problémák kerülhetnek előtérbe.

A hűvösebb hajnali órákban felerősödhetnek az ízületi bántalmak is.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 10 és 16 óra között a naposabb időszakokban erős-nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán több tájegységünkön is számítani kell időnként esőre, záporra, délkeleten zivatarokra is, emiatt a közlekedők többfelé találkozhatnak vizes, csúszós utakkal.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, néhol vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Az északias szelet sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és zivatarok környezetében erős lökések kísérhetik, melyek akár jelentősebb mértékben is csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.