Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hatvanöt éve vesztette el a berni vb-döntőt az Aranycsapat

Hatvanöt éve vesztette el a berni vb-döntőt az Aranycsapat

A magyar labdarúgó-válogatott hatvanöt éve elvesztett berni világbajnoki döntőjére emlékezett az Aranycsapat Testület.

A rövid ünnepségen id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy Németországban öt évvel ezelőtt a hatvanadik évfordulóra állami ünnepségsorozatot tartottak, mert ez a diadal számukra sorsfordító volt a II. világháború után, ugyanis visszaadta nekik a nemzeti önbecsülésüket.

"Ezzel szemben Budapesten tüntetéssorozat kezdődött az elveszített döntő után, melyek elsődleges célpontja Sebes Gusztáv szövetségi kapitány és Puskás Ferenc volt" - mondta id. Lomnici Zoltán, aki elárulta, a tüntetők megdobálták a szakvezető ablakait is.

Id. Lomnici arról is beszélt, hogy a sportújságírók az Uruguay elleni elődöntőt választották az évszázad mérkőzésének, amelyen a magyarok hosszabbításban 4-2-re győzték le az akkor címvédő dél-amerikaiakat.

"Az Aranycsapatnak az 1956-os forradalom vetett véget, így a történelem elvette tőlünk az utána következő éveket" - zárta szavait id. Lomnici.

Bajkai István, az Aranycsapat Testület alelnöke arról beszélt, hogy valami megtört a legendás csapatban, amikor 2-0-s előnye után az NSZK a 19. percre egyenlített.

"Az a hit fogyhatott el, hogy meg tudják nyerni. A tudás és a küzdelem megvolt" - mondta a fideszes országgyűlési képviselő, aki kifejtette, a magyarok még így is jobbak voltak, noha végül vereséget szenvedtek. "Legyőzték az Aranycsapatot, de azt nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak nála".

Az Aranycsapat úgy várta a svájci világbajnokság 1954. július 4-én rendezett berni döntőjét, hogy 1950 májusa, az Ausztriától elszenvedett vereség óta nem kapott ki. Ellenfelét, az NSZK-t pedig a csoportkörben 8-3-ra legyőzte, ahogy Bajkai fogalmazott, "könnyedén, iskolázva". A fináléban Puskás és Czibor Zoltán góljaival a nyolcadik percben már 2-0-ra vetett, azonban a rivális tíz perc alatt egyenlített, majd Helmut Rahn a 84. percben a győztes gólt is megszerezte. A hátralévő időben Puskás ugyan másodszor betalált, de gólját nem adta meg a játékvezető, így az NSZK hatalmas meglepetésre 3-2-re győzött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.