Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 28. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Határ menti internetes fejlesztés valósult meg megyénkben

Határ menti internetes fejlesztés valósult meg megyénkben

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében 12 határ menti magyar és szlovák település több mint 11.000 lakója számára épült ki internetes hozzáférési rendszer.

A projekt vezető partnere Galgaguta önkormányzata,határon túli szlovákpartnere pedig Nenince (Lukanénye) volt. Galgaguta és Nenince kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza. Az önkormányzatok jelenlegi képviselő-testületei és vezetése között különösen jó a kapcsolat, rendszeres találkozókat és megbeszéléseket tartanak annak érdekében, hogy a határ menti települések elmaradottságát csökkentsék, felzárkózásukat elősegítsék. Ennek szellemében pályáztak a hálózat kiépítésére, és a támogatás elnyerése után megvalósíthatták a fejlesztést.
A pályázat a szélessávú internet-gerinchálózatnak és 12 településen kiépítendő (a települések 95-100%-át lefedő) hozzáférési hálózatnak a kiépítését foglalta magában. Magyar oldalon Galgaguta, Bercel, Nógrádkövesd, Becske, Magyarnándor, Cserháthaláp, Mohora, Szügy, míg szlovák oldalon Slovenské Darmoty, Opatovska Nova Ves, Bátorová és Nenince kapcsolódott a program megvalósításába.
Bár a munkálatok technikai kivitelezése során kisebb nehézségek olykor előfordultak, mindezek ellenére sikeres beruházáson jutottak túl: a projekt 2013. augusztusában lezárult. A kitűzött műszaki cél megvalósult, sőt a támogatási pénzek ésszerű átcsoportosításával még bővült is.
A z állandóan rendelkezésre álló szélessávú internet kapcsolat megkönnyíti a települések közötti kommunikációt, melynek keretében a hálózaton belüli telefonálás ingyenessé vált. A beruházás további fejlesztések alapja lehet.

Címkék: internet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.