Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 24. 07:02, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hat népszavazási kezdeményezést hitelesítettek az elmúlt másfél évben

Hat népszavazási kezdeményezést hitelesítettek az elmúlt másfél évben

A benyújtott 113 közül hat népszavazási kezdeményezést hitelesített jogerősen az új népszavazási törvény 2014. januári életbe lépése óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és az ügyekben másodfokon eljáró Kúria.

2002-2014 között az NVB és jogelődje, az Országos Választási Bizottság (OVB) a benyújtott 1775 kezdeményezésből 165-öt hitelesített.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) összegzése szerint az NVB-hez benyújtott 113 népszavazási kezdeményezés közül 38-at már az iroda elnöke elutasított, arra hivatkozva, hogy azok nem felelnek meg a formai feltételeknek, például mert hiányzott a kezdeményezés benyújtásához szükséges számú támogató aláírás, vagy már folyamatban lévő kérdésben nyújtottak be új kérdést, de volt olyan is, hogy a kezdeményező nem jelentette be az aláírásgyűjtéssel összefüggő személyes adatok kezelését a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Ugyanakkor ebben az esetben a kérdés ismételten benyújtható - például az elutasításban megjelölt hibák kijavításával -, és azt az NVB-nek napirendjére kell tűznie.

Az elutasításra az NVI elnökét a 2014. évi parlamenti választás kiírásával hatályba lépett új népszavazási törvény jogosította fel, a komolytalan kezdeményezések kiszűréséért. Az új jogszabály előírja azt is, hogy azonos tárgykörben csak egy kezdeményezés vizsgálható, így a később benyújtott kérdéseket el kell utasítani az úgynevezett "párhuzamossági moratórium" miatt.

Az NVB 68 esetben - vagyis az esetek 60 százalékában - megtagadta a kérdés hitelesítését, egy esetben pedig egy kezdeményezést érdemi vizsgálat nélkül utasított vissza.

Az adatok szerint az NVB által hitelesített hat kezdeményezés közül a másodfokon eljáró Kúria egy esetben - a vagyonnyilatkozatra kötelezettekkel közös háztartásban élők vagyonnyilatkozata ügyében - változtatta meg a döntést, és jogerősen elutasította a kérdés hitelesítését.

Két másik esetben - a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása és az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében - azonban az NVB elutasító határozatát megváltoztatva hitelesítette a kérdéseket a Kúria. Egy az NVB által hitelesített, a várólistákkal kapcsolatos kérdés ügyében pedig még nem döntött a Kúria, így a hitelesítés még nem jogerős. Így tehát jelenleg hat népszavazási kérdésben folyik aláírásgyűjtés.

Az NVB és jogelődje, az Országos Választási Bizottság (OVB) a 2002-2014 benyújtott 1775 kezdeményezésből 165-öt hitelesített.

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) 2002-2006 között 100 népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, ebből a testület 10 kérdést hitelesített, a jogorvoslatok pedig valamennyi esetben helybenhagyták az OVB határozatait. 2002-2006 között három kérdésben tartottak népszavazást: egyet 2003 áprilisában az uniós csatlakozásról - a referendumot az alkotmány előírása alapján írták ki. A kórházprivatizációról és a határon túliak kedvezményes honosításáról szóló népszavazásokat az összegyűjtött aláírások alapján írta ki az Országgyűlés. Az első kérdést 2003. július 21-én, míg a másodikat 2003. szeptember 11-én nyújtották be az OVB-nek. A két kérdésről egy napon - 2004. december 5-én - tartott népszavazás azonban nem volt eredményes.

2006-2010 között az OVB a korábbi ciklushoz képest nagyságrendekkel több, 1022 kezdeményezést bírált el, ebből 118 kérdést hitelesítettek, a többit érdemi vizsgálat nélkül elutasították vagy megtagadták a kérdés hitelesítését. Az aláírásgyűjtések alapján végül a ciklusban három kérdésben tartottak végül népszavazást: a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról,. A kérdéseket 2006. október 24-én nyújtották be az OVB-nek. A három kérdésben 2008. március 9-én megtartott népszavazás eredményes lett.

2010-2013 között az OVB 537 népszavazási kezdeményezést bírált el, ezek közül 37-et hitelesített a testület, ám egyről sem tartottak népszavazást, a kezdeményezőknek nem sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírásokat.

A Nemzeti Választási Bizottság 2013 szeptemberében alakult meg, és 2014. január 18-ig - az új népszavazási törvény hatálybalépéséig - 116 kezdeményezést bírált el, valamennyi hitelesítését megtagadta.

A népszavazások legfontosabb szabályait az alaptörvény tartalmazza: legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlésnek el kell rendelnie az országos népszavazást; a köztársasági elnök, a kormány vagy százezer választópolgár kezdeményezésére pedig elrendelheti. Az alaptörvény felsorolja azokat a tárgyköröket, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. A szervezőknek a népszavazásra javasolt kérdést az aláírásgyűjtés megkezdése előtt hitelesítésre be kell nyújtaniuk az NVB-hez, az NVB határozata ellen a Kúriához lehet fordulni, amely 90 napon belül dönt.

Címkék: népszavazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során