Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. November 30. 09:15, szerda | Belföld
Forrás: Ügyészség

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Rendvédelmi szerv korábban leselejtezett járművével ment ráadásul lopni, hogy kisebb eséllyel állítsák meg az úton.

A vádlott 2021 márciusától kezdődően az ország különböző pontjain – Kaposváron, Budapesten, Vácon és Szekszárdon – tíznél is több használtautó-kereskedésbe tört be, ahol több millió forint kárt okozva vágott ki katalizátorokat a kiállított autókból.

Olyan is előfordult, hogy egy félreeső parkolóhelyen vette ki az értékes alkatrészt a keresett típusnak megfelelő gépkocsiból.

Ezekhez fűrészeket, emelőket, elektromos kulcsokat és különböző vágószerszámokat szerzett be, az akciók előtt többször terepszemlét tartott, illetőleg a helyszínre utazáshoz olyan autót használt, amit korábban az egyik rendvédelmi szerv selejtezett ki. Ettől a férfi azt várta, hogy a lopások elkövetése után kisebb eséllyel vonják közúti ellenőrzés alá.

A vádlott a célpontjait használtautó-hirdetések alapján választotta ki, melynek során csak olyan típusokra keresett rá, amelyekről tudta, hogy a katalizátorok nemesfém tartalma miatt nagy összegért tudja majd leadni azokat.

A férfi összesen 16 sértettet károsított meg, akiknek 112 800 forint és 875 700 forint közötti kárt okozott. A lopott alkatrészeket később egy erre szakosodott cégnél értékesítette.

Édesapját, barátnőjét és egyik ismerősét is megkérte arra, hogy az általa szerzett katalizátorokat saját nevükben adják le azért, hogy a nagyszámú fémleadás ne keltsen feltűnést, illetve mert abban a hiszemben volt, hogy adózási szempontból így jobban jár.

A kaposvári rendőrök 2022 márciusában azonosították és őrizetbe vették a férfit, aki ezután ügyészi indítványra letartóztatásba került.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és járművezetéstől eltiltás kiszabására, illetőleg vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt, míg három társával szemben pénzbüntetés kiszabását és próbára bocsátást indítványozott.

Fotó: Rendőrség - Illusztráció

Címkék: katalizátor, lopás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni