Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 10. 08:27, szombat | Helyi
Forrás: scifimarket/kecsup/web/zsuffa csaba

Harry Potter és a Félvér Herceg

Harry Potter és a Félvér Herceg

2006 február 10-én történt, hogy megjelent a Harry Potter és a Félvér Herceg c. meseregény magyar nyelvű kiadása. A Harry Potter könyvek kapcsán, most tudjunk meg többet a történetről!

A '90-es években azt mondogatták: a gyerekek már nem olvasnak és csak a számítógép meg a bugyuta filmek érdeklik őket. Sőt egyesek odáig merészkedtek, hogy gondolatban már a könyvet is temetni kezdték!

Aztán berobbant a köztudatba a Harry Potter sorozat, és akkora sikert ért el, amit még a filmek is megirigyelnek.

J. K. Rowling az első könyvet 6 évig írta. 12 kiadó utasította el a kéziratát, mígnem a Bloomsbury elnöke elolvastatta az első fejezetet a 8 éves lányával. Ő szabályosan követelte a folytatást, a többi pedig már történelem...

A Harry Potter és a Bölcsek kövéből először 500 példányt nyomtak és a szerző csak 2400 dollár előleget kapott érte. Azóta a Harry Potter könyveket 73 nyelvre fordították le és az utolsó részből a megjelenés napján 11 millió példány fogyott!

Az összes részből eddig 450 milliót adtak el. Az első 500-ból azóta 350 könyvtárakba került. Egy első kiadású Harry Potter könyv manapság 40 ezer dollárért cserél gazdát.

Az író vagyonát ma több, mint 1 milliárd dollárra becslik, ami nagyrészt a Harry Potternek köszönhető. Ezzel ő az egyik leggazdagabb brit alattvaló és ő az első író, aki ekkora vagyonra tett szert.

J. K. Rowling azóta publikál Robert Galbraith álnéven is. Amikor álnéven nyújtott be kéziratot egy kiadónak, ami korábban elutasította, újabb elutasítás fogadta...

A Harry Potter filmek költségvetése kb. 1,15 milliárd dollár volt és a 8 film kb. 7,7 milliárd dollár bevételt hozott. A filmeken 1 producer, 2 forgatókönyvíró, 4 rendező és 4 zeneszerző dolgozott.

Daniel Radcliffe a forgatás alatt 160 szemüveget használt el, amiknek egy részében nem volt üveg, hogy elkerüljék a tükröződést. A Harry-t alakító színész megtartott egy-egy szemüveget az első és az utolsó film forgatásáról.

Azoknak, akik Harry Potter marathont szerveznek, jó tudni, hogy az összes film végignézése majdnem 20 órát vesz igénybe.

Rowling 1965-ben született egy átlagos brit család második gyermekeként. Édesapja repülőgép-szerelő, édesanyja pedig háztartásbeli volt. Gyermekkorát a történelem és az olvasás iránti szeretet jellemezte, és egész fiatalon elkezdett saját történeteket írni.

Amikor a szüleinek megromlott a házassága, az írónő anyagi nehézségekkel küzdött. Ebben az időben depresszió is nehezítette az életét, ami – saját bevallása szerint – később inspirálta őt a Harry Potter történetek megírásában.

A sorozat befejezését követően Rowling írt felnőtteknek szóló regényeket és krimiket. Ezek mellett jótékonysági projektekbe fogott, például alapítványt hozott létre a nehéz körülmények között élő gyerekek támogatására. A rajongók nagy örömére megírta a Legendás állatok és megfigyelésük című művét, amely alapján újabb filmek születtek. Ezeket, a Harry Potter történetek világát kiegészítő alkotásokat a rajongók szintén nagy lelkesedéssel fogadták.

Rowling alkotásai az emberi elszántság, a kreativitás és a barátság erejét mutatják be egy olyan világot teremtve, ahol a jónak sikerül diadalmaskodnia a gonosz felett.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE.
Nincs reklám, nincs politika. Csatlakozzon olvasóinkhoz!

Hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek.
FELUGRÓ REKLÁMOK ÉS FELIRATKOZÁS KÉNYSZER NÉLKÜL

CSOPORT:

https://www.facebook.com/groups/infonograd

HÍROLDAL:

https://www.infonograd.hu

SPORTHÍREK:

https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek

AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:

https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban

TikTok:

https://www.tiktok.com/@infonograd

Threads:

https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal

Insta:

https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.