Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 12. 12:21, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Hároméves természetvédelmi program indult megyénkben

Hároméves természetvédelmi program indult megyénkben

Hároméves természetvédelmi programba kezdett a balassagyarmati központú Ipoly Erdő Zrt.

Hároméves természetvédelmi programba kezdett a balassagyarmati központú Ipoly Erdő Zrt. - mondta a cég erdészeti közjóléti igazgatója.
Az MTI tájékoztatása szerint Zanati László közölte: a program célja, hogy fokozottan biztosítsa az élőhelyek védelmét és rehabilitációját, valamint az élőlények fennmaradásához szükséges környezeti feltételeket.
A társaság a programot a vagyonkezelésében lévő Nógrád megyei területeken folytatja. A cég 142,5 millió forintot fordít a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával a projektre. A program keretében természetszerű erdőtársulássá alakítják az erdőkbe zárványszerűen beékelődő akác- és fenyőállományokat, ezzel megőrzik a területek természetközeli állapotát.
Az akác- és fenyőállományok egyrészt az őshonos társulások, fajok élőhelyeit foglalják el, másrészt agresszíven terjeszkedve további területekre nyomulnak be, utóbbi főként az akácra jellemző. Ennek visszaszorítása természetvédelmi és erdészeti cél, mert az élőhelyek megfelelő összetételű, ökológiailag stabil erdőállományának visszatelepítése mindkettőnek alapja - mondta Zanati László.
A másik programelem a kaszálórétek kialakítása, illetve visszaállítása. Az igazgató indoklása szerint a hegyi kaszálórétek értékes növényeknek és állatoknak biztosítanak élőhelyet, sok közülük védett fajhoz tartozik. Vadkárelhárító kerítéseket is elbontanak, mivel az erdővédelmi kerítések már indokolatlanul akadályozzák az állomány szabad mozgását.
A program megvalósításában a salgótarjáni, a nyugat- és kelet-cserháti, a diósjenői, valamint a kemencei erdészet vesz részt. A munkákat 13 település - Bárna, Borsosberény, Diósjenő, Ecseg, Garáb, Hont, Karancsalja, Karancslapujtő, Kozárd, Mátraszele, Nagyoroszi, Nézsa és Salgótarján - határában végzik majd.

Címkék: erdészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 08:55, kedd | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 16. 08:25, kedd | Helyi

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában.

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 16. 08:00, kedd | Helyi

Erős lehűlés jön esővel, széllel.

Északon és a Dunántúlon sokfelé számíthatunk tartós esőre, délen és keleten a napos-gomolyfelhős időben inkább záporok, délkeleten néhol zivatarok valószínűek.

2024. Április 15. 09:45, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei.

Balesetet szenvedett egy siklóernyős,Nádas és száraz fű égett ötven négyzetméteres területen,Letért az úttestről és egy villanyoszlopnak ütközött egy kisbusz,Hulladék égett egy három köbméteres fém konténerben.