Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Március 16. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Három új kiállítás a füleki várban az idei turistaidényben

Három új kiállítás a füleki várban az idei turistaidényben

Három új kiállítással készül a Füleki Vármúzeum a 2013-as turistaidény megnyitására, bemutatják a kisebbségi nyelvi jogok történetét is - tájékoztatta az MTI-t a szlovákiai intézmény igazgatója.

Agócs Attila elmondta: a vármúzeum Bebek-tornyában két kiállítást nyitottak meg csütörtökön. A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum tavaly ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját, ebből az alkalomból vitte Fülekre a Gömör-Kishonti Múzeum kincsestára című kiállítást. A látogatók az intézmény gyűjteményeinek alakulását és történetét követhetik végig az 1882-es Gömör vármegyei művészeti és régészeti kiállítástól napjainkig.
Dokumentumok, fényképek mutatják be a múzeum gazdag archívumát, gyűjteményi tárgyak hívják fel a figyelmet a természettudományi, régészeti, történelmi, néprajzi és képzőművészeti anyag gazdagságára - mondta Agócs Attila, hozzátéve: a legnagyobb érdeklődésre az az összeállítás tarthat számot, amely a XVIII. századtól a XX. század elejéig vonultat fel fegyvereket, ez volt a múzeum első állandó kiállítása 1913-ban.
Ezzel párhuzamosan nyitották meg a rozsnyói Bányászati Múzeum Rozsnyói céhek című kiállítását. A tárlat körüljárja a céhek megalakulásának gazdasági és társadalmi vonatkozásait, bemutatja XVII-XVIII. századi virágkorukat, majd a manufaktúrák és az ipari termelés megjelenésével összefüggő hanyatlásukat. A kiállítás gazdag írásos és tárgyi hagyatékkal kínál betekintést a céhek és különböző mesterségek történetébe.
Mindkét tárlat május 5-ig tekinthető meg a várban.
A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet Nyelvében él a národnostná mensina című vándorkiállítását vitte el Fülekre. Március 15-től április 23-ig a Városi Honismereti Múzeumban mutatják be a kisebbségi nyelvi jogok 1918 és 2012 közötti dél-szlovákiai történetét gazdag fotódokumentációval, korabeli többnyelvű irányjelző és információs táblákkal.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.