Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Május 05. 14:34, péntek | Helyi
Forrás: Ipoly Erdő Zrt./Lévárdi György

Három hónap után újranyit a Somoskői Vadaspark!

Három hónap után újranyit a Somoskői Vadaspark!

2023. január 28-án váratlan és megdöbbentő eset rázta meg a Somoskői Vadaspark dolgozóit, akik azzal szembesültek, hogy három kóbor kutya elpusztította a park muflon állományának háromnegyedét.

Az első vizsgálatok után derült ki, hogy az életben maradó 10 állat is kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett.

A szakszerű beavatkozás azonnal megtörtént, a maradék állomány állatorvosi kezelésben részesült, a vadaspark szakemberei felmérték a kárt, és megtették a szükséges jogi lépéseket. A vadasparkot azonnali hatállyal bezárták, akkor még nem tudták, mennyi időre.


A kárfelmérés eredményeként kiderült, hogy a vadasparkba tévedt kóbor kutyák hárommillió forintos kárt okoztak. A vadasparkot fenntartó Ipoly Erdő Zrt. szakemberei az elmúlt hónapokban megvizsgálták a park védelmi rendszereit, és azonnali intézkedéseket hoztak a biztonságos üzemelés
visszaállítása érdekében. A kerítéseket felújították, a területen újabb villanypásztor rendszert építettek ki, és ultrahangos kutyariasztókat telepítettek. A helyreállítás 1,5 millió forintos költséggel járt, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozott.


Az elpusztult muflonállományt pótolták, az állatok Sopronból a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-től, valamint a Budakeszi Vadasparkból érkeztek a Somoskői Vadasparkba.


Az eset kapcsán az Ipoly Erdő Zrt. arra kér minden állattartót, hogy fokozott felelősséggel járjon el a hasonló tragikus estek megelőzése érdekében. A kutyatartóknak azon kívül, hogy saját területükön figyelnek a társállatuk biztonságára, illetve a jogszabályoknak és helyi rendeleteknek megfelelően
járnak el, közterületen sétáltatva az ebet, további szabályoknak is meg kell felelniük. Kérjük, hogy az erdős területeken ne tévesszék szem elől a kutyát, továbbá a turista utakat kizárólag az ebeket pórázon vezetve közelítsék meg, és figyeljenek a szájkosár használatára.
A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a Somoskői Vadaspark 2023. május. 04. –én újranyitja kapuit, és ismét biztonságos körülmények között várja a látogatókat.

Ezúton köszönjük mindenkinek, aki közreműködő segítségével hozzájárult a sajnálatos eset okozta kár mielőbbi felszámolásához, és a vadaspark biztonságos újranyitásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.