Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 12. 18:04, csütörtök | Helyi
Forrás: hvg/web/zsuffa csaba

A történelmi űrséta – hogyan nézheti élőben...

A történelmi űrséta – hogyan nézheti élőben...

Már javában tart a Polaris Dawn-küldetés, és rövidesen a legfontosabb része is elkezdődik: a legénységből ketten elhagyják az űrhajót egy űrséta erejéig.

11:58 – ha minden a tervek szerint halad, magyar idő szerint ekkor veszi kezdetét a történelmi űrséta, az első, ami egy privát űrmisszió keretein belül történik. Ráadásul bárki élőben követheti.

A Polaris Dawn-küldetés kedden vette kezdetét, és nem sokkal később Föld körüli pályára állt a SpaceX Dragon űrhajója, fedélzetén négy űrhajóssal. Ezt követően 1400 kilométerre is eltávolodtak a Földtől – az Apollo-program lezárása óta egyetlen ember sem járt ilyen távolságra a bolygónktól.

Az űrhajó időközben visszatért egy, a Földhöz közelebbi pályára és már javában készül az űrsétára a legénység – ketten fogják elhagyni a Dragon űrkapszulát, a küldetést finanszírozó Jared Isaacman amerikai milliárdos, valamint Sarah Gillis, aki a SpaceX mérnöke.

Az űrsétát nem egyszerre fogják megejteni, hanem külön-külön, fejenként körülbelül 15-20 percig fognak a világűrben tartózkodni. Különlegessége az űrsétának, hogy a Dragon nem rendelkezik légzsilippel, így az űrhajóból közvetlenül fognak kilépni a világűrbe – ez azt is jelenti, hogy a legénység többi tagja is fel kell vegye a SpaceX új fejlesztésű szkafanderét.

A küldetés egyik célja egyébként éppen ennek az űrruhának a tesztelése – hogy milyen rövid idő alatt fejlesztették ki és milyen kockázatokat rejt magában az űrséta (valamint az egész küldetés).

Az űrsétát élőben lehet nézni a SpaceX X-csatornáján,

https://x.com/i/broadcasts/1jMJgBDXAmWGL

de a Space.com is közvetíti – utóbbi a YouTube-on, ami némileg stabilabb, mint az élő közvetítésekkel olykor küszködő X.

https://www.space.com/spacex-polaris-dawn-private-spacewalk-webcast

SpaceX's historic Polaris Dawn spacewalk - Full EVA broadcast

A közvetítés már 10:58 körül megkezdődött, az érdemi események azonban csak későbbre várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,

2024. Szeptember 26. 05:39, csütörtök | Helyi

Máté Péter 37 évesen hunyt el

Máté Péter halála nagyon megrázta az országot, tízezrek gyászolták a fiatalon legendává vált énekest.