Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Szeptember 06. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Haluskafesztivál Vanyarcon, főző- és -evőversennyel

Haluskafesztivál Vanyarcon, főző- és -evőversennyel

Haluskafesztiválra, sztrapacskafőző és haluskaevő versenyre várják az érdeklődőket Vanyarcon szombaton; a résztvevők azt is megtudhatják, milyen a tánc haluskaszaggató lapáttal.

Vanyarc szlovák nemzetiségi település, ami elsősorban a folklórban és a gasztronómiában érvényesül. A folklórműsort a Rozmarín Hagyományőrző Együttes fiataljainak lopatkás táncával nyitják meg, a lopatka nem más, mint a haluskaszaggató lapát.
A sztrapacskafőző versenyen 24 csapat főzi a kóstolót a zsűrinek és a vendégeknek. Kora délután kezdődik a haluskaevő verseny, amelyen nem a mennyiség számít, hanem a gyorsaság. A szlovák nemzeti ételnek számító sztrapacska és haluska valójában ugyanaz, alapanyaguk a reszelt krumpli, a liszt, a só és a tojás, ugyanakkor Szlovákiában a sztrapacskához káposzta, a haluskához brinza (juhtúró) tartozik.
Az idén már kilencedik alkalommal megrendezett vanyarci fesztiválon minden évben vendégül látják egy-egy tájegység szlovák régióját. Idén a szarvasi szlovák régió tagjai főzik majd a szarvasi haluskát, érkezik a zenekaruk Mótyán Tibor vezetésével, és ott lesz a fesztiválon csuhéból dolgozó kézművesük is.
Meghívták a rendezvényre a szlovákiai testvértelepülés, Alsósztregova (Dolná Strehová) delegációját, valamint a besztercebányai Haluskás Civil Szervezetet is. Utóbbiak a Zsolnai járásban fekvő Terhelyben (Terchová) szervezik a Haluskafőző- és -evő Világbajnokságot, amelynek rendszeres vendége Vanyarc. A besztercebányaiak főzik az eredeti juhtúrós haluskát.
Várja a látogatókat szombaton a kézművesek utcája, a gyerekeket Szilágyiné Suba Éva táncoltatja meg az aprók táncházában, lesz fa körhinta, népi játszóház, lovaglás, sétatraktorozás, de a vendégek a tájházat és a viselettörténeti babagyűjteményt is megnázhetik.
A napot táncház zárja a Kóborzengő Zenekarral Vanyarcon.

Címkék: Vanyarc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.