Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2013. Február 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Halkabb autókat akar az EU

Halkabb autókat akar az EU

Az autók zajkibocsátásának csökkentésével védené az uniós polgárok egészségét az a jogszabálytervezet, amelyet szerdán fogadott el a Parlament. Míg az új gépkocsik zajosságuktól függően címkéket kapnának, a halkan járó elektromos autókat hallhatóbbá tenné az uniós szabályzás.

A folyamatos zajkitettség kimeríti a szervezet tartalékait, megzavarja a szervek rendes működését, és szív- és érrendszeri panaszok kialakulásához vezet. Az unió urbánus népességének a fele kénytelen folyamatosan 55 decibel (db) feletti zajterhelést elviselni a forgalom miatt.
'A Bizottság javaslata kizárólag a motorok keltette zajra koncentrál, azonban más tényezőkkel - az útburkolat minőségével, a gumiabroncsokkal, és aerodinamikai faktorokkal is foglalkoznunk kell' mondta a téma parlamenti felelőse, Miroslav Ouzky (ECR, cseh) a szavazás előtti vitában. A képviselő ezután a tagállamokkal tárgyal a jogszabály végleges formájáról.
Szigorúbb határértékek
Az új szabályok életbe lépésétől kezdve a gyártók hat-nyolc évet kapnának arra, hogy a határértékeken belül teljesítő járműveket tervezzenek. A legtöbb autó esetében jelenleg alkalmazott 74 db-es határ 68 db-re csökken, a legnagyobb teherautók (12 tonna felett) maximálisan megengedett 81 bd-es zajszintjén nem változtattak a képviselők.
Információ a zajkibocsátásról
A vásárlókat a jármű üzemanyag-fogyasztása, a gumiabroncsai által keltett zaj és széndioxid-kibocsátása mellett ezentúl annak zajszintjéről is grafikus címke tájékoztatná. A zajszintet a hirdetésekben és az autószalonokban is fel kell majd tüntetni.
Veszélyesen csendes
A zajos járművek mellett a túlságosan halkan járók is veszélyesek, vélik a képviselők. Az elektromos és hibrid autókba ezért a jövőben a parlamenti javaslat szerint hangjelző rendszert kellene beépíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 10. 09:34, szombat | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig

2024. Augusztus 10. 09:27, szombat | Belföld

Mol: az utóbbi években jelentősen nőtt a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyisége

Már évi több mint 200 ezer tonna bioüzemanyag előállítására képes a Mol résztulajdonában álló Rossi Biofuel Zrt. - közölte a Mol az MTI-vel.

2024. Augusztus 09. 16:45, péntek | Belföld

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók.

2024. Augusztus 09. 08:08, péntek | Belföld

KSH: júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).