Városlista
2022. szeptember 29, csütörtök - Mihály

Hírek

2012. Január 06. 07:32, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra

Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra

Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében.

A 83 éves Mubarak ellen az a vád, hogy tavaly év elején, csaknem harmincéves uralom után, része volt az ellene tüntető tömegből mintegy 850 ember megölésében.

„Az előre megfontolt emberölésért a törvény a halálos ítéletet írja elő" – mondta Musztafa Háter, az ötfős ügyészcsoport egyik tagja, lezárva a vádbeszédet a kairói bíróságon, ahol ugyancsak halálos ítéletet kértek Habíb el-Adli volt belügyminiszterre.

A tárgyalást január 9-ére elnapolták.

Musztafa Szuleimán főügyész a harmadik napja tartó vádbeszédben „politikailag és törvényileg" felelősnek nevezte az exelnököt a hivatalosan mintegy 850 ember haláláért. Mubarak – mondta – semmit se tett az öldöklés leállítására, holott tudott róla mind a támogatóival folytatott megbeszélései, mind pedig regionális tv-adók, illetve titkosszolgálatai jóvoltából. „A kérdés nem csak az, hogy adott-e utasítást a tüntetők megölésére" – jelentette ki egyebek között a fővádló. Szerinte másfelől Adli volt belügyminiszter nem adhatott volna ki lőparancsot Mubarak utasítása nélkül. Ezt – hangoztatta – alátámasztja két olyan politikus is, akik Mubarak bukása után töltötték be a belügyminiszteri posztot.

Hoszni Mubarak ellen tavaly augusztus 3-a óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, amelyben Adli exbelügyminisztert és még hat embert vádolnak, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, Gamál és Alaa a vádlott-társai.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 06:00, csütörtök | Külföld

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül

620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

2022. Szeptember 28. 13:03, szerda | Külföld

Meghosszabbíthatják a két utolsó atomerőmű üzemidejét Németországban

Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében egy negyedévvel, 2023 áprilisáig meghosszabbíthatják a két utolsó németországi atomerőmű üzemidejét.

2022. Szeptember 27. 06:00, kedd | Külföld

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett eddig megsemmisíteni

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett eddig megsemmisíteni, és további hárommillió dózis szavatossága fog lejárni az év végéig.