Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2023. Január 06. 07:55, péntek | Külföld
Forrás: mti

Ha úgy érzed, magas az infláció, menj el Venezuelába

Ha úgy érzed, magas az infláció, menj el Venezuelába

Felére csökkent az infláció Venezuelában a múlt év végére, már csak 305 százalék.

Venezuelában 305 százalékra csökkent az infláció 2022 végére, a 2021. végi 660 százalékról - közölte egy független venezuelai pénzügyi elemzőközpont (OVF) csütörtökön.

A venezuelai központi bank utoljára tavaly októberben publikált inflációs adatokat. A hivatalos közlés szerint 2022-ben január és október között 119,4 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az elemzőközpont szerint az infláció havi üteme decemberben gyorsult, a novemberi 21,9 százalékról 37,2 százalékra nőtt, ami 22 hónapja a legmagasabb érték.

Az ország devizája, a bolivar a dollárral szemben 73 százalékkal gyengült tavaly, március óta folyamatosan gyengült.

Venezuelában a legtöbb termék árát dollárban rögzítik és tüntetik fel az üzletekben. A legnagyobb áremelkedés a ruházati termékek és a háztartási eszközök árában volt mérhető, de jelentősen drágultak az éttermi szolgáltatások valamint a szálláshelyek is. Az említett ágazatokban másfélszeresére emelkedtek az árak.

Az ügynökség szerint a bolívar tartós leértékelődése újabb hiperinflációs kihívás elé állíthatja a venezuelai gazdaságot. Legutoljára 2018-ban mértek hiperinflációt Venezuelában, akkor 130 százalék volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme.

Fotó: Pixabay

Címkék: infláció, Venezuela

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.