Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2014. Április 26. 06:00, szombat | Belföld

Ha kiderül a terhességem, kirúgnak! – Kirúghatnak? – jogos kérdés

Ha kiderül a terhességem, kirúgnak! – Kirúghatnak? – jogos kérdés

Próbaidővel dolgozó kismama kereste meg az onlinejogszebesz.hu szakérőit, azzal a kérdéssel, hogy kirúghatják-e, ha rájönnek, hogy terhes. Vagy menjen veszélyeztetett terhesként táppénzre? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
12 hetes kismama vagyok, 1 hete kezdtem új munkahelyen, ahol 6 hónap a próbaidő. Már most megvannak szükséges napjaim ahhoz, hogy majd GYED-et kapjak, de munkahelyről kéne szülni menni ahhoz, hogy megkapjam. Attól tartok, ha kiderül a terhesség, elküldenek. Előzmények alapján lehet, hogy veszélyeztetett terhes leszek. (Volt egy 31. terhességi héten elhalt babám, okát nem tudták kideríteni.)
Kérdésem az lenne, hogy táppénz alatt kirúghatnak-e, vagy csak a szüléskor érne véget a munkaviszony hivatalosan, és akkor megkapnám a GYED-et, vagy csak a GYES-t?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

2014. 04. 08.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sajnos a próbaidő alatt egy ún. függő jogi helyzet van a munkáltató és a munkavállaló között. Ebben az időszakban mind a két fél „kipróbálja” a másikat, és ha valamelyiknek nem tetszik a másik, szabadon, vagyis indokolás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt, felmondhatja azt. Pont emiatt a függő helyzet miatt nem illeti meg Önt a felmondási védelem, vagyis akár a betegszabadság, táppénz ideje alatt is felmondhat a munkáltató, és sajnos az sem védi Önt, hogy várandós.
Gyedre azonban jogosult lesz akkor is, ha éppen a szülés időpontjában munkanélküli, feltéve, ha a szülést megelőző két évben legalább 365 nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezett. A Gyedet egyébként a munkáltatónál, annak hiányában a munkaügyi központban kell igényelnie.
Amire nem lesz jogosult, az legfeljebb a TGYÁS, ami a szülési szabadság idejére járó ellátási forma.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 14:04, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

2023. Január 29. 14:03, vasárnap | Belföld

Mintegy 700 millióan utaztak tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain

Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

2023. Január 29. 13:58, vasárnap | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

2023. Január 29. 08:22, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Ezen a héten sem volt ötös a lottón.