Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 03. 07:29, vasárnap | Kék hírek
Forrás: HírTV

Górcső alatt a fesztiválok is: a feketemunkát büntetik a legszigorúbban

Górcső alatt a fesztiválok is: a feketemunkát büntetik a legszigorúbban

Főként a nyugtaadást, a szabálytalan foglalkoztatást és az áruk eredetét vizsgálja nyári ellenőrzés-sorozatában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A revizorok a strandok, a kempingek és az éttermek mellett a különböző rendezvényeke

 

A soproni VOLT Fesztiválon szúrópróbaszerűen ellenőriznek a hatóságok. Bogdány Imre vállalkozó szerint szükség van a szigorú ellenőrzésekre, mert a többi árusnak sem jó, ha egyesek nem tartják be az előírásokat. A VOLT Fesztivál szervezői a visszaélések elkerülése érdekében idén megszüntették a készpénzes vásárlást. Európában elsőként bevezették a kártyás fizetést. A kártyákat terminálokon tölthetik fel a fesztiválozók saját bankszámlájukról, a vendéglátóhelyeken pedig ezzel vásárolhatnak.

Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál főszervezője elmondta: „a szigorúnak mondható ellenőrzésért, ami most már néhány éve jellemzi a fesztivált, sok esetben mi hálásak vagyunk, mert olyan szűrőt jelent számunkra, ami a közönséget védi meg sok mindentől”. Hozzátette: „természetesen néha panaszkodnak a vendéglátósaink, hogy ezek túl szigorúak, de legalább abban biztosak lehetünk, hogy a közönség szempontjából ezek megfelelő intézkedések”.

A bevallási kötelezettség megszegéséért az egyéni vállalkozókat 200, a cégeket 500 ezer forintig bírságolhatják. Ha a vállalkozó nem ad számlát, akár egymillió forintra is büntethetik.

„A mulasztások gyakorisága csökkent, ez talán köszönhető a magas bírság mértékének is, viszont a szezonális vendéglátóegységeknél a nyugtaadás nem adása még mindig gyakran fordul elő” – ismertette Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának titkársági főosztályvezetője. „A rendezvényeken, fesztiválokon azonban egyre inkább eleget tesznek a kötelezettségüknek, ami talán a rendezvényszervezőknek is köszönhető, hiszen nagyon szigorú követelményeket támasztanak a résztvevőkkel szemben, akár a következő fesztiválról ki is zárhatják az adózót” – fűzte hozzá.

Az adóhatóság a feketefoglalkoztatást bünteti a legszigorúbban. Ha a vállalkozó nem jelenti be az alkalmazottait, az üzlethelyiség működését 12 napra felfüggeszthetik, vagy bezárhatják. Ha a vizsgált áru eredeténél találnak szabálytalanságot, a forgalmi érték 40 százalékát is elérheti a mulasztási bírság mértéke. (pr)

hírTV

Címkék: fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.