Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 07. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Gömöri pásztorokat és cigányzenészeket fotóztak és filmeztek

Gömöri pásztorokat és cigányzenészeket fotóztak és filmeztek

Négy napon át gömöri pásztorokat és cigányzenészeket fotóztak és filmeztek a Mediawave Alapítvány füleki táborának lakói a Felvidéken.

A Passport Control című rendezvényen magyarországi és szlovákiai fotósok és dokumentumfilmesek egy letűnő világ utolsó képviselőit örökítették meg – közölte Gyetvai Zoltán losonci fotográfus, az esemény főszervezője az MTI-vel.
Néprajzos és népzenész barátaival húsz éve járja Gömörország falvait Gyetvai Zoltán. A pásztorokról, muzsikusokról készült felvételeit több helyen bemutatták már a világban, tavaly például a budapesti táncháztalálkozón, illetve az Ördögkatlan Fesztiválon. A fotós az MTI-nek elmondta: portréi láttán sokan fogalmazták meg azon véleményüket, hogy "ilyen emberek már nem is élnek". Ez ösztönözte arra, hogy a Mediawave Alapítvánnyal tábort szervezzen "egy letűnt kor eltűnő képviselőinek" megmutatására. Az Érdről, Győrből, Budapestről, Losoncról, Fülekről és Nagyidáról érkezett fotósok és filmesek Pálfalán (Pavlovce) meglátogatták Lakatos Adolfot, azaz Edi bácsit, a cigány muzsikust, Szilicén (Silica) Bastyúr "Káposzta" István juhászt, énekest, és megtekintették a helyi református templomot. Bozován (Silická Brezová) Mezei Lajos és Mezei Margit hagyományőrző táncosnál a fotózáson, filmezésen túl gömöri pásztorbotolót és vasvári verbunkot tanultak, de megismerkedtek a pásztorbotok és kampók készítésével is. Lőkösházán (Levkuska) Cselényi József juhász, énekes, táncos, a Népművészet Mestere, Feslővályban (Vysné Valice) Tamás János cigányprímás volt a vendéglátó.
A szlovákiai határmenti területekre szervezett médiatábor csütörtökön este a filmes és fotós utómunkákkal, az elkészült anyagok bemutatásával zárul, a műveket elsőként a Mediawave Alapítvány honlapján teszik közzé – közölte Gyetvai Zoltán.
Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója hozzátette: idén nyáron még a Somlyó-hegy melletti Kiscsőszön népi fesztivált, a Mecsekben pedig, az Ördögkatlan Fesztiválhoz kapcsolódóan Kisharsányban filmes, fotós és zenei műhelyeknek otthont adó művészeti tábort tartanak.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.