Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 11. 13:56, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Géppuska a múzeumban

Géppuska a múzeumban

Eredeti első világháborús, hatástalanított, állványos géppuskát sikerült szerezni a csehkiverés emlékeit őrző balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeumba.

Eredeti első világháborús, hatástalanított, állványos géppuskát sikerült szerezni a csehkiverés emlékeit őrző balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeumba; hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják a legújabb darabot.
Matúz Gábor, a kiállítóhely alapítója elmondta: hosszú hónapok tárgyalásai után jutottak a Schwarzlose típusú puskához. A fegyvert egy Szolnok megyei gyűjtőtől vásárolták meg a Nemzeti Kulturális Alaptól gyűjteménygyarapításra elnyert pénzből. Ez az első közpénz, amit bevontak a múzeum működtetésébe, hiszen a balassagyarmati kiállítóhely civil összefogás eredménye. A gyűjteményben jelenleg egy makett, és öt eredeti, hatástalanított puska látható, ezek mellé állítják majd ki a géppuskát.
A balassagyarmatiak 1919. január 29-én, két hét megszállás után kiűzték a megszálló csehszlovák katonákat, ezzel elérték, hogy a határ menti város Magyarország része maradt. A város emiatt 2005-től hivatalosan is viseli a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet. A csehkiverés emlékeit őrző múzeumot januárban, a harcok 92. évfordulóján nyitották meg.
Ruhák, dokumentumok, könyvek, fotók, mozgóképek, filmhíradók idézik fel a korabeli eseményeket, de felsorolják a magyar és a cseh hősi halottak neveit, és a hasonló magyarországi fegyveres honmentő kísérleteket is.
(Felvételünk illusztráció.)

Címkék: Balassagyarmat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.