Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2011. Július 17. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

A kutatók szerint nem véletlen, hogy a nyugati emberek sokkal jobban szeretik a zsíros ételeket és az alkoholos italokat, mint a keleten élők.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis az egészségtelen ételek és italok iránti vonzódás genetikailag kódolt.

A kutatók elmondták: az emberek szervezetében létezik egy olyan genetikai kapcsoló, amely a galanin nevű gént, és ezzel együtt az éhséget és a szomjúságot szabályozza. Ennek a kapcsolónak az erősségétől függ, hogy milyen ételekre és italokra vágyunk - írja a Journal of Neuropsychopharmocology.

A tudósok a kutatásokat azért kezdték el, mert a nyugati világban az 1970-es évek óta folyamatosan növekszik az elhízottak aránya, míg ez a helyzet keleten sokkal kevésbé súlyos. Végül kiderült, hogy a szóban forgó genetikai kapcsoló a keletiek szervezetében sokkal gyengébb jeleket küld, ami miatt ők kevésbé vágynak a hízlaló ételekre és az alkoholra.

A szakemberek szerint a nyugatiak genetikai felépítése azért fejlődött ilyen irányba, mert a civilizáció kezdetén a sör és a tejtermékek számítottak Európában a legfontosabb kalóriaforrásnak a téli hónapokban. Ennek lehet a következménye az, hogy a nyugati emberek a mai napig kívánják a zsírban gazdag ételeket és az alkoholos italokat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 16:04, csütörtök | Belföld

Több mint 200 milliárd forintból fejlesztik az úthálózatot

Az elmúlt évtizedben országosan hatezer kilométernyi útszakasz újult meg, az idén pedig ezer kilométer felújítását tervezték, de már több mint 1200 kilométeren eljutottak legalább a munkakezdésig

2021. Október 28. 15:06, csütörtök | Belföld

Herczegh Anita: már több száz gyermeknek segített a Regőczi Alapítvány

Már több száz gyermeknek, családnak segített a Regőczi Alapítvány - mondta Herczegh Anita kuratóriumi elnök, az államfő felesége szerdán Miskolcon.

2021. Október 28. 13:02, csütörtök | Belföld

Üvegdarabok miatt instant levest vontak ki a forgalomból

Instant tésztalevest vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a termékben üvegdarabok fordulhatnak elő.

2021. Október 28. 10:59, csütörtök | Belföld

Meghalt 45 beteg, 4039 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Negyvenöt, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 4039 fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.