Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2020. Március 18. 16:19, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

Orbán Viktor elmondta: ez már a hetedik nap a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta. Ez idő alatt megszervezték Magyarország kollektív védelmét, mely során a járványügyi szakemberek és az akciócsoportok 24 órában, folyamatosan dolgoznak.

Elsődleges az emberek egészségének a megvédése, de mint kitért rá, tett egy lépést a kormányzat a gazdasági döntések terén is. Mivel a világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyeztetik, hanem a munkát, munkahelyeket is. Ezek megvédése is kiemelt feladat – hangsúlyozta.

A legsürgetőbb döntések:

- a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

- a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

- csütörtöktől a felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját a jegybanki alapkamat 5 százalékban maximálják

- gazdaságunk néhány szektora súlyos gondokkal küzd, mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztató ipar, a sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítások. Ezekben a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét átmenetileg teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítási díjuk pedig a törvényi minimumra csökken. A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

- Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:33, szerda | Belföld

Karamboloztak, majd összeverekedtek - Videóval

Garázdaság vétsége miatt az Esztergomi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a két férfit, akik közlekedési vitájukat verekedéssel zárták.

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.

2023. Február 07. 13:55, kedd | Belföld

Török-szíriai földrengés - Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.