Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 08. 18:28, hétfő | PR

Garancia kisokos

Garancia kisokos

Nincs bosszantóbb, mikor egy háztartási kisgép nem sokkal a vásárlást követően meghibásodik, esetleg el sem indul, vagy valamilyen sérülés következtében tönkremegy. Mit lehet ilyenkor tenni?

A kötelező jótállás időtartama

Amikor vásárolunk egy háztartási vagy más elektronikus eszközt, akkor ezekhez az eszközökhöz kötelező jótállást kapunk az üzletben, de akár további garancia időt és biztosítást is vásárolhatunk.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a kötelező jótállás ideje 1 év. A jótállás a termékhez csomagolt jótállási jeggyel, melyre az áruház pecsétje és a dátum kerül, illetve a blokkal együtt érvényes.

A jótállás általában a vásárlás napjától érvényes, de vannak kivételes esetek. Ez történik, amikor olyan eszközt vásárolunk, amit még üzembe kell helyezni, be kell kötni. Ilyen például egy gáztűzhely. Ezt a műveletet gyakran a forgalmazó vagy a forgalmazó megbízottja végzi. A jótállás ilyenkor az üzembe helyezés pillanatától indul.





Túl a kötelező garancián

Vannak olyan esetek, amikor a jótállásban a kötelező egy év szerepel, függetlenül attól, hogy a forgalmazó esetleg 3-5 év garanciát vállal a termékre. Ezeken felül a boltokban és a webáruházakban lehetőség van arra, hogy plusz garanciaidőt és biztosítást vásároljunk a gépek mellé. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, mert a kiadás nem nagy, mégis plusz biztonságot nyújt. Az így ‘megvásárolt’ idővel így további éveket nyerhetünk.

Ha biztosítást is kötünk, akkor az esetleges káreseményekre is bebiztosítjuk magunkat. Például egy nagy értékű telefon leejtésekor a képernyőcsere ára igen borsos lehet, viszont ha kötöttünk biztosítást, akkor jóval olcsóbban megúszhatjuk.

Ha sérülnek a jogaink

Vannak esetek, amikor a kereskedő a jótállásban foglalt szavatossági jogokat nem biztosítja. Ilyenkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felé tudjuk a problémát jelezni. Arra is figyelnünk kell, hogy nem mindegyik elektromos termékre köthető biztosítás. Ezeknél a berendezéseknél a vásárlási összeghatártól függ annak lehetősége.

A keret, ahol a biztosítás megkötésének lehetőségével élni lehet, 19 990-1 000 000 Forint közötti összeg. Ettől eltérnek a háztartási kisgépek, mert itt a felső összeghatár 300 000 Forint.

Mielőtt végleg döntünk a kiválasztott termék megvásárlása mellett, mindig tájékozódjunk e lehetőségek felől is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat