Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2024. Július 07. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI-DEBRECEN

Gálaműsorral fejeződött be a debreceni katonazenekari fesztivál.

Gálaműsorral fejeződött be a debreceni katonazenekari fesztivál.

Tizenegy ország katonazenekarának gálaműsorával fejeződött be a XXII. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál Debrecenben.

A zárórendezvény elején a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei húztak át a város fölött, üdvözölve a közönséget és a katonazenészeket. Takács Attila altábornagy a honvéd vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntőjében azt mondta, hogy a katonazenekari fesztivál legyen a béke hírnöke.
"A mostani háborús időkben segítse a béke megőrzését itt Magyarországon és Európában" - hangoztatta a tábornok hozzátéve: "szálljon a béke üzenete innen Debrecenből messzi tájakra".
A továbbiakban kiemelte: a hazaszeretet és a zene iránti szeretet közös tőről fakad, "emberi mivoltunk legbelsőbbjéből ered".
A katonazene ezért is emlékezteti a katonákat küldetésükre: a haza szolgálatára és védelmére. Utóbbihoz elsősorban szív kell, ezért is választották az új területvédelmi tartalékos toborzókampány mottójául a "szeretem, megvédem" jelszavakat - mondta.
Hozzátette: a haza védelme és a hazaszeretet elválaszthatatlanul összetartoznak.

Takács Attila köszönetet mondott a fesztiválon jelenlevő tizenegy ország zenészeinek, hogy a veszélyek korában a katonazene nyelvén beszélnek a katonai hivatás fontosságáról, és tanúságot tesznek a béke értékei mellett.
Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta: a gálaesten az ország védelmi képességének erősödését és a béke melletti kiállást is szimbolizálta a vadászgépek köszöntő repülése.

Napjainkban újra világossá vált, hogy a békéhez erő kell, s a legfontosabb ebben maga a hazáját védő katona - mondta a képviselő megjegyezve, hogy a katonazene nemzeti identitásunk, kultúránk része, ami szolgálja és segíti a katonai imázs formálását, a katonai pályára irányítást, a lakossági kapcsolatokat és az összetartozást.
A gálaműsorral véget ért négynapos debreceni katonazenekari fesztiválon a hazaiak mellett Ausztria, Csehország, Egyiptom, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Törökország és Szlovákia katonazenészei vettek részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 21:03, szombat | Helyi

Nem válthatja vissza bárki a palackokat, 65 ezer forint is lehet a bírság

Egyre többen próbálnak meg pénzhez jutni abból, hogy összeszedik a mások által eldobott, de visszaváltható palackokat. A rendőrség azonban nem nézi jószemmel, szerintük ez szabálysértésnek minősül,

2024. Október 05. 20:50, szombat | Helyi

Globális versenyfutás zajlik

Globális versenyfutás zajlik a szöveges adatbázisokért: Sorra tiltják ki a netről az MI-t és ez valójában fenyegető fejlemény.

2024. Október 05. 08:00, szombat | Helyi

Zagyvarónai Családi Délután!

Szombaton mindenkit nagy szeretettel várunk! Október 5-én, szombaton 12 órakor kezdődik a Bátki József Közösségi Ház (Zagyvaróna)-ban!

2024. Október 05. 07:57, szombat | Helyi

Új pénzt ad ki a Magyar Nemzeti Bank: ilyen címletek érkeznek

Az aradi vértanúk mártírhalálának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank új pénzt bocsát ki.