Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Július 18. 18:26, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI/pestbuda/studhist.blog/pinterest/web/zsuffa csaba

Gábriel arkangyal - 120 év után először emelik le és restaurálják

Gábriel arkangyal - 120 év után először emelik le és restaurálják

Több mint 120 év után először emelik le és restaurálják teljeskörűen a Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló Gábriel arkangyalt.

A munkálatok várhatóan július 22-én kezdődnek.

A mintegy öt méter magas bronzszobor állapota az elmúlt évtizedekben drasztikusan leromlott, korábbi felújítások során csak esztétikai beavatkozásokat végeztek el rajta, ezért teljes körű felújítása elkerülhetetlenné vált – áll a Nemzeti Örökség Intézete MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A munkálatok első fázisában állványrendszer épül a 36 méter magas oszlop köré a vagyonkezelő Városliget Zrt. megvalósításában. Ez lehetővé teszi a szobor leemelését és restaurátor műhelybe szállítását, ahol a belső állapot feltárását követő helyzetértékeléstől függően 6–12 hónap alatt helyreállítják az eredeti állapotát.


A restaurálást a Nemzeti Örökség Intézete megbízásából, a leemelést követő felmérés alapján meghirdetett közbeszerzésen nyertes restaurátor cég végzi. Gábriel arkangyal megújult szobra várhatóan 2025 első felében kerül vissza a Hősök terére. A munkálatok során nemcsak a bronzszobrot, hanem az Gábriel arkangyalt tartó oszlopfőt is megerősítik.

A Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű és a középpontjában 36 méteres korinthoszi oszlopon álló Gábriel arkangyal Magyarország egyik emblematikus jelképe, belföldi és külföldi turisták állandó úti célja. A Zala György szobrász által megalkotott arkangyalt 1901. október 24-én avatták fel. A millecentenárium alkalmából 1995 és 1996 között ugyan lezajlott az emlékmű felújításának első üteme, amelynek célja a hét vezért ábrázoló szoborcsoport és a Gábriel-szobor rekonstrukciója volt, azonban az arkangyalszobor restaurálása idő és forrás hiányában csak a helyszínen zajlott, szerkezetét érintetlenül hagyták, csupán felszíni javításokat végeztek. A Millenniumi emlékmű restaurálásának második üteme nem érintette a Gábriel szobrot – áll a közleményben.

Felidézik, hogy 2021-ben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt megtisztították és újrapatinázták az arkangyal szobrot, ekkor jutott a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) tudomására, hogy olyan komoly sérülések vannak a szobron, amelyek egy újabb, a korábbiaknál sokkal átfogóbb restaurálás előkészítését teszik szükségessé. A bronz főalak és az alatta található korinthoszi fejezet bronz díszeinek rögzítései kritikus állapotúak, leemelésük és műhelyben történő átfogó helyreállításuk elkerülhetetlen.

A szobor állapotát 2023 decemberében részletesen felmérték, amely alapján restaurátori terv készült az eredeti állapot helyreállításáról.

Címkék: Gábriel arkangyal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 10:45, csütörtök | Helyi

Tíz perc alatt kétszer!!!

Dejtár belterületén rövid idő alatt kétszer is túllépte a megengedett sebességhatárt egy autó vezetője.

2024. Július 18. 08:49, csütörtök | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 18. 08:38, csütörtök | Helyi

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

2024. Július 18. 08:15, csütörtök | Helyi

Pár fokkal mérséklődik a forróság, zápor-zivatar jöhet.

Éjjel megnyugszik a légkör, az ország nagy részén napos időre készülhetünk.