Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Május 24. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal.

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal.

Marad a fülledt idő többfelé záporokkal és zivatarokkal, amelyeket helyenként felhőszakadás és jégeső kísérhet.

Pénteken A déli-délnyugati szél helyenként élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Szombaton már több napsütésre számíthatunk. Záporok, zivatarok kialakulására már kevesebb helyen van esély. Hajnalban helyenként pára, köd képződhet. Többfelé élénk lesz a déli-délkeleti szél. A délutáni órákban 22-29 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap lényeges változás nem várható, a többórás napsütés mellett elszórtan ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok. Hajnalban pára, ködfoltok előfordulhatnak. Északon és nyugaton, délnyugaton élénk lesz a légmozgás napközben. Délután 24-29 fokos csúcsértékeket mérhetünk.

Hétfőn mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, és csak kevés helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Helyenként feltámad a szél. Marad a fülledt meleg 24-29 fokos maximumokkal.

Pollenjelentés
Eperfafélék alacsony
Tölgy alacsony

Fenyőfélék közepes
Pázsitfűfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék alacsony
Gombák alacsony


Pázsitfűfélék, fenyőfélék

A záporos-zivataros idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja azonban országosan a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem várható fronthatás, ellenben a fülledt idő miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, alvási problémák, vérnyomás-ingadozás, szívelégtelenség, légzési nehézségek, mellkasi panaszok, fokozódó rosszullétek és szédülés egyaránt jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, többfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső előfordulhat, emiatt az érintett tájakon vizes, csúszós útszakaszokra, hirtelen lecsökkenő látótávolságra, az intenzívebb gócokban vízátfolyásokra számíthatnak a közlekedők.

A déli, délnyugati szél helyenként élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet, így akár jelentősebb mértékben csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Hajnalban, kora reggel helyenként pára-, illetve ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 16:21, kedd | Helyi

Agrárminisztérium: hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom.

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat - mondta Nagy István agrárminiszter.

2024. Június 18. 08:45, kedd | Helyi

Múzeumok éjszakája - Több helyszínen is várják a haditechnika iránt érdeklődőket.

A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 18. 08:21, kedd | Helyi

NGM: a melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell!!!

A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé.

2024. Június 18. 08:15, kedd | Helyi

Kánikula és napsütés!

Meleg, napos idő várható kevés gomolyfelhővel, fátyolokkal. Csapadék nem valószínű.