Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Július 19. 08:07, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fukusima - eddig 130 rákos eset!

Fukusima - eddig 130 rákos eset!

A legújabb kárfelmérési jelentés szerint a Fukushima Daiichinál történt 2011 márciusi katasztrófa rákos áldozatainak száma 15 és 1,300 között bárhol lehet. De a kutatók szerint valószínűbb, hogy körülbelül 130 emberről van szó, javarészt Japánban - írja a CNN.

Ez a szám ugyan nem olyan magas, de nem is nulla – mondta Mark Jacobson, a Stanford Egyetem polgári és környezetvédelmi mérnöke. Japán nagyon szerencsés, mert a kibocsájtott nukleáris szennyezés csupán 19 százaléka ért végül földet ott, ahol emberek éltek, és 81 százaléka az óceán fölött hullt alá - mondta Jacobson. Összehasonlítva a Csernobilból való nukleáris kibocsátásokkal, ahol 90 százalék fölötti arányban értek földet a vegyi anyagok. Így sok ember bizton állítja, hogy nem voltak egészségügyi hatása a sugárzásnak. Ez azonban nem teljesen igaz.

Arra való tekintettel, hogy mennyi újabb rákos esetet fedeznek fel évente a világban, nagyon nehéz volna bebizonyítani, hogy melyiket okozta az Fukushima Daiichinál történt incidens. Több mint 15,000 ember halt meg a természeti katasztrófa eredményeképpen Északkelet-Japánban. A Fukusimai balesetnek mégsem tulajdonítottak haláleseteket, ám körülbelül 600 halálesetet erősítettek meg az evakuációra hivatkozva, ugyanis sokan belehaltak a kiköltöztetés és a balesetet övező kimerültségbe, feszültségbe és az aggodalomba.

Jacobson modellje szerint 24 és 2,500 rákos eset között 180 lesz az a szám, ami a legvalószínűbb. Ezek a számok a rákos haláleseteket jelzik, amik a sugárzás hatássugarán belül való rákos megbetegedéseket jelzik Fukushimában. De nem kizárt, hogy további halálos áldozatokra kell számítani, ugyanis a Iodine 131 radioaktív izotóp, amelyik legnagyobb mennyiségben szóródott szét, lebomlási ideje körülbelül 30 év, a talajba bekerülve pedig felszívódhat az ételekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.