Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Július 12. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Fráter Erzsébet-emléknapot tartanak Csesztvén

Fráter Erzsébet-emléknapot tartanak Csesztvén

Fráter Erzsébetre, Madách Imre feleségére emlékeznek a Nógrád megyei Csesztvén július 20-án; az emléknap dátuma egybeesik házasságkötésük 168. évfordulójával - mondta az MTI-nek a falu polgármestere.

Palman Imre közölte: első alkalommal szerveznek Fráter-emléknapot a Madách Imre Emlékház parkjában, a dél-nógrádi Csécsével közösen. Fráter Erzsébet Csécsén született, és az ottani római katolikus templomban tartották Madách Imre és Fráter Erzsébet esküvőjét 1845. július 20-án.
Az emléknapon beszédet mond Palman Imre csesztvei és Váradi Sándor csécsei polgármester, Fráter Erzsébetről Andor Csaba, a Madách Irodalmi Társaság elnöke osztja meg gondolatait a jelenlevőkkel.
A műsorban versek és énekek hangzanak el, fellép a két falu népdalköre, és rózsafát ültetnek Fráter Erzsébet emlékére Madách mellszobrának közelében.
Csesztvének ez lesz az első önálló programja a Madách Imre Emlékmúzeumban azóta, hogy az új múzeumi törvény értelmében január elsejével az önkormányzat kezelésébe került Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.
A polgármester elmondta: hagyományt szeretnének teremteni az emléknapból úgy, hogy annak helyét felváltva adja a két település.
Az ifjú pár Csesztvén élte házassága első hét boldog évét, majd megromlott köztük a kapcsolat. A válási szerződést 1854. július 25-én írták alá. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt. Madách, Az ember tragédiája szerzője 40 évesen halt meg, Fráter Erzsébet kilenc évvel élte túl férjét: 1873-ban a szegények kórházában halt meg. Egyes kutatások szerint epilepsziás roham, mások szerint erős alkoholmérgezés végzett vele.

Címkék: Csesztve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:36, szombat | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.