Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Február 02. 08:15, péntek | Helyi sport
Forrás: MTI-MOTORSPORT MARANELLO

Forma-1 - Hivatalos, hogy Hamilton a Ferrarihoz szerződik.

Forma-1 - Hivatalos, hogy Hamilton a Ferrarihoz szerződik.

Lewis Hamilton az idény végén távozik a Mercedestől, és a jövő évtől a Ferrari Forma 1-es csapatánál versenyez.

"Csodálatos tizenegy év ez a csapattal, büszke vagyok mindarra, amit közösen elértünk. A Mercedes 13 éves korom óta az életem része, a hely, ahol felnőttem, így arról határozni, hogy elhagyom, a legnehezebb döntések közé tartozik, amelyeket valaha meg kellett hoznom. Ugyanakkor ez a megfelelő idő, hogy megtegyem ezt a lépést és izgatottan várom az új kihívásokat" - idézte a Mercedes honlapja csütörtökön a hétszeres világbajnok brit pilótát, aki megígérte: mindent megtesz, hogy utolsó közös évükben igazán emlékezetes teljesítményt nyújtson.
A Ferrari ugyancsak csütörtökön számolt be weboldalán egymondatos közleményében, hogy Hamiltont 2025-től többéves szerződés köti az istállóhoz.
A Mercedes tavaly augusztusban hosszabbította meg a 39 éves Hamilton és a másik pilóta, a szintén brit George Russell szerződését 2025-ig.

Hivatalosan is megérkezett a megerősítés arról, hogy Lewis Hamilton a 2024-es szezon végén elhagyja Brackleyt – 12 szezon után fog búcsút inteni a Mercedes csapatának és 2025-től a Ferrari csapatánál folytatja. Csütörtök reggel az olasz sajtóban írtak először arról, hogy Lewis Hamilton a Ferrari csapatánál folytathatja pályafutását 2025-től, majd egyre több, egymástól független sajtóorgánum írt ugyanerről.

Pár órával később már a Sky Sports is arról számolt be, hogy megtörténik az átigazolás, és a Mercedes-csapatfőnök Toto Wolff előbb a gyári dolgozóknak, majd a nyilvánosságnak is meg fogja erősíteni, hogy a hétszeres világbajnok távozik a német istállótól. Most pedig hivatalosan is bejelentették, hogy Hamilton 12 szezon után búcsút fog inteni a Mercedes csapatának, a szerződésében lévő záradékot felhasználva elhagyja őket.

Hamilton tavaly nyáron írt alá kétéves szerződéshosszabbítást a Mercedesszel, mely 2024-re és 2025-re szólt, azonban a csapat elárulta, hogy a szerződésében szereplő záradékot aktiválva egy év után elhagyja őket, hogy a Ferrarihoz mehessen. Hamilton lépése azt is jelenti, hogy Leclerc jelenlegi csapattársa, Carlos Sainz 2025-ben, szerződése lejártával, máshol fogja folytatni. „Nagyszerű 11 évet töltöttem ezzel a csapattal és nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk. A Mercedes 13 éves korom óta az életem része. Ez a hely, ahol felnőttem, szóval a távozásról szóló döntésem az egyik legnehezebb volt, amit valaha meghoztam” – mondta Hamilton.

„Azonban ez a megfelelő pillanat arra, hogy ezt a lépést megtegyem és izgatottan nézek egy új kihívás elé. Örökké hálás leszek a Mercedes-családtól kapott hihetetlen támogatásért, különösen Toto barátságának és vezetői képességeinek, és szeretném jól zárni a közös munkát. 100%-ig azon vagyok, hogy a legjobb teljesítményemet hozzam idén és az utolsó évemet az Ezüst Nyilakkal emlékezetessé tegyem.”

Hamilton 2013-ban, egy hasonlóan szenzációs lépéssel csatlakozott a Mercedeshez a McLarenből, akikkel 2007-ben bemutatkozott és első bajnoki címét nyerte 2008-ban. Nagyon jó döntésnek bizonyult ez azonban, mivel a Mercedes lett az egyeduralkodója a turbóhibrid korszaknak, 2014-től 2020-ig hat bajnoki címet aratott és csak csapattársa, Nico Rosberg tudta megverni 2016-ban. Hamilton 103 futamgyőzelméből 82-t, 104 pole pozíciójából 78-at velük szerzett, ezzel minden idők legsikeresebb versenyzője lett. Trónjáról azonban végül 2021-ben Max Verstappen egy sokat vitatott szezonzárón letaszította és végül a Mercedes is átadta helyét a Red Bullnak a konstruktőrök élén, a brit pedig a 2022-es szabályok életbe lépése óta egyszer sem tudott nyerni. A 39 éves Hamilton környezetváltás mellett döntött karrierje alkonyán, így újra együtt dolgozhat a Ferrari csapatfőnökével, Fred Vasseurrel, aki még a GP2-ben az ART csapatfőnökeként egyengette a karrierjét.Hamilton távozását látva Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elmondta, elfogadta Hamilton döntését, miszerint valami újat szeretne kipróbálni: „Ami a csapat-pilóta párost illeti, a kapcsolatunk Lewisszal a sportág történelmének legsikeresebbje lett és ez olyasmi, amire büszkén tekintek vissza. Lewis mindig is fontos része lesz a Mercedes motorsport-történelmének.”

„Azonban tudtuk, hogy egy ponton az együttműködésünk természetes véget fog érni és ez a nap most jött el. Elfogadtuk Lewis döntését, miszerint új kihívást keres és a lehetőségeink a jövőre nézve meglehetősen izgalmasak. Egyelőre azonban még van előttünk egy szezon és arra összpontosítunk, hogy 2024-ben erős teljesítményt nyújtsunk.”

A Ferrari mindeközben egy meglehetősen szűkszavú közleményben tudatta: "Örömmel jelentjük be, hogy Lewis Hamilton 2025-től csatlakozik a csapathoz egy több évre szóló szerződés keretein belül." Leo Turini olasz szakíró szerint ez egy 2+1 éves megállapodást takar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 18:21, péntek | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Norris volt a leggyorsabb a második szabadedzésen.

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője érte el a legjobb köridőt a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj pénteki második szabadedzésén a Hungaroringen.

2024. Július 19. 15:00, péntek | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Sainz volt a leggyorsabb az első szabadedzésen.

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője érte el a legjobb köridőt a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj pénteki első szabadedzésén a Hungaroringen.

2024. Július 19. 10:00, péntek | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Fokozott a rendőri jelenlét a Hungaroring környékén.

Folyamatos a fokozott rendőri jelenlét Mogyoród térségében a péntek reggel megkezdődött Forma-1-es Magyar Nagydíj versenyhétvégéjén - közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

2024. Július 19. 09:00, péntek | Helyi sport

Brazíliában folytatódik a FIA TCR World Tour.

Ebből a pozícióból várom a barzil hétvégét Interlagosban.