Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 01. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Folytatódik a per Somoskőújfalu és Salgótarján között

Folytatódik a per Somoskőújfalu és Salgótarján között

Somoskőújfalu és Salgótarján önkormányzatai nem tudtak megegyezni a vagyonmegosztás kérdésében, így egy év szüneteltetés után folytatódik a per

A következő tárgyalás hétfőn kezdődik a Balassagyarmati Törvényszéken. Salgótarján úgy ítéli meg, hogy nincs pénzbeni kötelezettsége Somoskőújfalu iránt.
Az ügy háttere, hogy Salgótarján korábbi városrésze, a 2006 októberétől önálló községként működő Somoskőújfalu azért fordult bírósághoz, mert nem tudtak megegyezni a vagyonmegosztásról és az új közigazgatási határokról.
A több mint öt éve húzódó perben az első fokon eljáró Nógrád Megyei Bíróság a felperes kereseti kérelmének adott helyt, amikor az 1964-es állapotok szerint állapította meg a határt, Somoskőújfalu tulajdonába adta Eresztvényt, a Dornyay turistaházat és a sípályát, továbbá 112 millió forint megfizetésére kötelezte Salgótarjánt. Somoskőújfalu követelése eredetileg 741,4 millió forint volt.
Ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla hatályon helyezte, majd a jogerős ítélet az 1977-es állapotot véglegesítette a határkérdésben. (1964-ben Somoskőújfalutól térítésmentesen csatoltak át Salgótarjánhoz 236 katasztrális hold területet, ezen épült meg a mai Beszterce lakótelep. Ennek hivatalos nyoma nem volt, a területet csak 1977-ben vezették át Salgótarján tulajdonába, amikor egyesült a két település.)
A pert Somoskőújfalu korábbi önkormányzata indította, a testület ugyanis 2011 áprilisában feloszlatta magát, és júniusban új önkormányzatot választottak.
Tóth László, a település polgármestere az MTI érdeklődésére csütörtökön azt mondta: az eredeti kereseti kérelemmel folytatódik a per, vagyis Somoskőújfalu vagyoni igénye 741,4 millió forint.

Címkék: per

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.