Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 11. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Földtudományi természeti értékek napja Salgótarjánban

Földtudományi természeti értékek napja Salgótarjánban

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

A geotóp napon Pécsett a résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és a Havi-hegy környezetében, ingyenesen látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot, vezetett bemutatón tekinthetik meg a megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes Pintér-kertet, ahol derült idő esetén távcsöves napbemutató is lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
Fertőrákoson bányabejáráson, ásványbemutatón és ősmaradványgyűjtésen vehetnek részt az érdeklődők, Salgótarjánban a Novohrad-Nógrád Geopark területén kialakított új tanösvényeken kirándulva ismerhetik meg a területet jellemző folyamatokat, a szén keletkezésétől a bazaltbányászaton át az eróziós tevékenységig.
Csólyospáloson a réti mészkő feltárását, bányászatát bemutató tanösvényen, Cserépfalun az Ördögtorony-tanösvényen, Tihanyban a Lóczy-tanösvényen tehetnek szakvezetéses túrát az érdeklődők. Aggteleken és Jósvafőn a karsztos felszínformákkal, Mindszentkállán a Hajagos bazaltcsodáival ismerkedhetnek meg a geotúra résztvevői.
A Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közös szervezésben rendezi meg a programokat. A geotóp (a Gea/Föld és toposz/hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".