Városlista
2024. augusztus 24, szombat - Bertalan

Hírek

2024. Augusztus 24. 08:40, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Fokozódik a kánikula!

Fokozódik a kánikula!

Továbbra is csak vékony fátyolfelhők lehetnek az égen, sok napsütés várható, csapadékra nem kell számítani.

Szombaton A Dunántúlon, ezen belül is főként nyugaton, északnyugaton többfelé élénk lesz a délies szél. Tovább melegszik a levegő, de hajnalban még érdemes lesz szellőztetni, a 11-21 fokot követően délután 31 és 36 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Vasárnap tovább fokozódik a kánikula, a legmelegebb órákban 33-38 fokra számíthatunk. Sok napsütésre van kilátás, de késő délutántól északnyugaton egy hidegfront hatására helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Napközben mérsékelt lesz a légmozgás, majd este északnyugaton és nyugaton az északnyugatira forduló szél támadhat fel.

Hétfőn egy száraz hidegfront hatására sokfelé élénk, nyugaton és néhol északkeleten erős lesz az északias szél. Ez a hidegfront csak kevés helyre hozhat záport, zivatart, sok helyen továbbra is napos időben lesz részünk. Nyugaton és északnyugaton 26-30, máshol 31-37 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Kedden többfelé szeles időre van kilátás, a napos időszakok mellett elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Ezen a napon 28-34 fok közé melegedhet a levegő.

Szerdán sem várható számottevő változás, marad a kánikula és csak elszórtan számíthatunk frissítő záporokra, zivatarokra.

Pollenjelentés


Pázsitfűfélék nincs
Útifű nincs
Csalánfélék közepes
Libatopfélék közepes
Kenderfélék közepes

Parlagfű magas
Üröm alacsony
Gombák magas


Parlagfű

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja továbbra is országszerte magas, helyenként nagyon magas, és a következő napokban egyre többfelé érheti majd el a nagyon magas szintet.

A csalánfélék pollenjei közepes szinten vannak jelen a levegőben.

A kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas, az ürömé és a libatopféléké alacsony-közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton sem lesz felettünk, de az erőteljes melegedés hatására az érzékenyek körében melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek.

Ugyanakkor nagy lesz a napi hőingás, emiatt fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomásproblémák, szédülés, rosszullét és légzési panaszok is előfordulhatnak.

Nő a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata.

10 és 16 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, néhol átmenetileg akár nagyon erős is lehet, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton is marad az eseménytelen, száraz időjárás, így leginkább a napszemüvegekre lesz szükség vezetés közben.

Nyugaton, északnyugaton többfelé élénk lesz a délies szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Melegszik az idő, így tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 24. 10:00, szombat | Helyi

Projekzáró hálaadó istentisztelet.

Elnevezésű projekt lezárásának hálaadó istentiszteletére.

2024. Augusztus 24. 09:10, szombat | Helyi

Kistermelők közösségi piactere Salgótarjánban

SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIAC - A kistermelő és fogyasztó közé - a hagyományos értékesítési rendszerekkel ellentétben - csak egy közvetítő ékelődik be, így a profit java helyben, a termelőnél tud maradni.

2024. Augusztus 24. 08:50, szombat | Helyi

Fülöp Lovas SE. Nyári Tábor.

2024. Augusztus 24. 08:30, szombat | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.