Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 07. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Filmet forgattak a Belső-Cserhát értékeiről

Filmet forgattak a Belső-Cserhát értékeiről

Ismeretterjesztő kisfilmek készültek el a Nógrád megyei Belső-Cserhát 22 településéről, bemutatva egy elmaradott térség gazdagságát, palóc gyökereit, műemlékeit, gazdálkodását.

A Nógrád megye szívében található Cserhát Natúrpark 22, hagyományokban gazdag, színes történelmi múlttal rendelkező települést foglal magában, ugyanakkor az aprófalvas vidék az ország legelmaradottabb térségei között szerepel - mondta az MTI-nek Ispán Dániel, a nyertes pályázó, a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány munkaszervezetének vezetője.
Hozzátette: a térség kincseit akarták megmutatni, azt, hogy a falunapokat, búcsúkat, szüreteket szervező helyi közösségek turisztikai szempontból is igyekeznek vonzóvá tenni a településeket.
A gödöllői Szent István Stúdió forgatta az értékeket, illetve az embereket bemutató öt-öt perces filmeket, valamint minden faluról elkészült egy 30 perces dokumentáció. Utóbbit CD-n kapják meg a települések, a kisfilmeket pedig az alapítvány honlapján és különböző rendezvényeken tesznek közzé. A filmek jogaival egyébként a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelkezik.
Bepillantást kapnak például a nézők a szarvasmarha-, juh-, kecske és mangalica-tenyésztésbe, a jelentős hagyományokkal rendelkező szőlőművelésbe. Az épített örökségek között láthatók a hollókői ófalu házai, a nyolcszögletű tornyáról ismert cserhátsurányi templom vagy az Árpád-kori emlékként számon tartott herencsényi török templom.
Megörökítették azt is, hogyan őrzik a cserhátiak a népszokásokat, a palóc gyökereket helytörténeti gyűjteményekkel, népviseletekkel, jellegzetes ételekkel.
Az ismeretterjesztő filmek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában valósultak meg összesen 2,5 millió forintból, 1,6 millió forintos pályázati támogatással.

Címkék: cserhát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.