Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 20. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: IPOLY ERDŐ ZRT

Figyelemfelhívás - Lucfenyő pusztulás Somoskőújfalu térségében

Figyelemfelhívás - Lucfenyő pusztulás Somoskőújfalu térségében

Az utóbbi években számos fenyvesünk egészségi problémákkal küszködik. A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt sajnos a fenyők visszaszorulnak természetes elterjedési területükre.

A tűlevelűek a nedves és hűvös éghajlatot kedvelik, és nehezen viselik a hómentes, enyhe teleket és a nyári hőhullámokat. Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az olyan szélsőséges és aszályos időszakok, amelyek tömeges pusztuláshoz vezettek. A fenyők jobban megsínylik a szárazságot, mint a lombos fafajok, mivel kevésbé hatékonyan tudják testükben tárolni a vizet.

Egy egészséges lucfenyő jól védekezik a szúbogár ellen. A gyanta elpusztítja a bogarakat és lárváikat. Azonban a legyengült fák nem tudnak elegendő gyantát termelni a bogarak elleni küzdelemhez, melyek így felszaporodnak, végül a fenyves kipusztul. Ez történt most Somoskőújfalu 104 G és 105 B elegyetlen lucfenyves erdőrészleteiben is. Sokaknak ismerős lehetnek az erdőrészletek, hiszen a turista- és kerékpárút egyik leghangulatosabb szakasza, a Somoskői kisvasút alagútjának környezete.

A területen most a kár felszámolása miatt fakitermelési munkálatok kezdődnek. A fakitermelő gépek körülbelül 2-3 hét alatt végeznek a munkálatokkal, de a károsodott terület teljes tisztítása ennél több időt fog igénybe venni. A gépi munkálatok miatt a területen a természetjárók áthaladását ebben az időszakban korlátozzuk, Somoskőújfalunál és Eresztvénynél tájékoztató táblákat is kihelyezünk.

Bár a természetes ökoszisztéma felbomlott ezekben erdőrészletekben, ahol egy élet véget ér, ott új kezdődik. A szél, a szajkó vagy az erdész új életet hoz magok formájában. Az először utat törő fák, mint a nyír, juhar és kőris meghódítják a területeket, és néhány év alatt fiatal erdőt alkotnak, köztük tölgyfákkal, amelyek hosszú életkorukkal később uralják az erdőt. Egyensúlyi folyamat indul meg, és helyreáll a természetes rend. Erdészekként az a feladatunk, hogy aktívan elősegítsük ezt a folyamatot minden lehetséges eszközzel.

Az elhalt és beteg faállományt el kell távolítani, a koronákkal együtt, hogy hátráltassuk a szúbogár terjedését. Ezek a munkálatok a napokban megkezdődnek.
Vadkárelhárító kerítést építünk az ültetett magvak és kis lombosfa csemeték védelmére.
A természetes úton megjelent facsemetéket kiegészítjük csemetekertekben nevelt szaporítóanyaggal vagy makkal a megfelelő tőszám mértékéig.

Míg újra árnyat adó erdő magasodik majd a turistaút fölé, addig sok idő eltelik. Minél előbb el kell kezdenünk az őshonos, vegyes, klímaváltozásnak ellenálló fácskák telepítését itt Somoskőújfalun és sok más fenyvesünkben.

Az 1. pontban említett munka ideje alatt, ami előreláthatóan július közepéig tart, a mellékelt térkép alapján a piros turista- és kerékpárutat balesetek elkerülése érdekében Eresztvénytől Somoskőújfalu Vörösmarty útig le kell zárni. Sajnos a hely adottságai miatt alternatív útvonalat nem tudunk javasolni. A korlátozás feloldásáról ismét honlapunkon adunk majd hírt.


Részletek:
http://www.ipolyerdo.hu/.../figyelemfelhivas-lucfenyo...
Kövessék figyelemmel tevékenységünket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.