Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 08. 20:14, szerda | Helyi
Forrás: filantropikum/kekvillogo/web/zsuffa csaba

Figyelem! Így vonják el a figyelmünket a zsebtolvajok!

Figyelem! Így vonják el a figyelmünket a zsebtolvajok!

A zsebtolvajlás története ugyan évezredekre nyúlik vissza, és a módszerek is sokat fejlődtek ez alatt, ám az egész alapja a szemfényvesztés, az illúziókeltés, és ezek kihasználása.

Mióta az emberiség feltalálta a zsebet, azóta zsebtolvajok is léteznek, akik különböző agyafúrt módszerekkel szabadítanak meg alkalomadtán a személyes tárgyainktól.

A zsebtolvajok által használt módszerek

Bármennyire óvatosak vagyunk, bármelyik pillanatban áldozatokká válhatunk, hisz az emberi elmét nagyon könnyű manipulálni.

A profi zsebtolvajnak ugyanis nem a kézügyesség a legnagyobb fegyverténye, hanem az a képesség, hogy érzékelje a lehetséges áldozatok esetében azt a pillanatot, amikor az elméjük sebezhetővé válik.

Egyesek közülük olyannyira birtokukban vannak ezen képességnek, hogy a szakemberek szerint a módszereik tanulmányozása új részletekkel bővítheti az emberi agyról szóló felfedezéseket.

Az egyik leggyakoribb gyengeség, amit a zsebtolvajok kihasználnak az, hogy az ember nem nagyon tud figyelni mindenre, amikor egyszerre több mindent csinál. A módszer hasonló a bűvészek és illuzionisták által gyakorolthoz, akik a közönség érzelmi reakcióit használják ki a sikeres trükk érdekében, és ezt úgy érik el, hogy teljesen magukra vonják a publikum figyelmét.

A klasszikus zsebtolvaj módszer az, hogy az elkövetők „véletlen” balesetet szimulálnak. Az első sokkra jön a következő, amikor a második zsebtolvaj, aki a közelben tartózkodik, vitát provokál. Az egymást követő események sodrában a harmadik személy pedig néhány pillanat alatt megszabadít bennünket a javainktól úgy, hogy a legtöbb esetben észre sem vesszük.

A tettesek elsősorban nem a tekintetünket akarják elterelni, hanem az az elménkre hatnak.

Egy másik módszer az irgalmas szamaritánus technikája. Ez arra épül, hogy az emberek, amikor veszélyben érzik magukat, ösztönösen a javaikra kezdenek el figyelni, hogy azok biztonságban vannak-e.

Ekkor egy járókelő figyelmezteti az áldozatot, hogy tolvajok kezére kerülhet, ám a járókelő beépített ember, aki megfigyeli, hol tartja az illető az értékeit. A figyelmeztetés bizalmi állapotot hoz létre a két fél között, és az áldozat nem is sejti, hogy már kiszolgáltatta magát az elkövetőnek.

Egy harmadik eljárás, hogy a tolvajok hevesen gesztikulálni kezdenek, amikor kapcsolatba kerülnek az áldozattal. Ezzel elérik, hogy az áldozat vizuális és mentális figyelme szétszóródik, és lelassul.

Végül rendkívül sok zsebtolvajlás történik az alkoholfogyasztást kihasználva. Főleg szórakozóhelyiségekben csapnak le a tolvajok, ahol sok esetben egy csinos vendég elegyedik szóba az áldozattal, így derítve fel a terepet. Ha az illető kellőképpen elázott, és már nem áll stabilan a lábán, a beszélgetőpartner egyik barátja ugrik a segítségére, aki pillanatok alatt megfosztja értékeitől az áldozatot.

ZSEBTOLVAJ ŰZŐ PRAKTIKÁK

Hogyan viseljük a táskánkat?

Ha táskát viszünk magunkkal, azt tegyük inkább magunk elé úgy, hogy a nyitható része felénk nézzen, vagy vegyük a táskát a hónunk alá, a szíját pedig vessük át, keresztbe a vállunkon.

A zsebek és a táska szája legyen zipzáras, amit mindig tartsunk behúzva. Ha a zipzár mindkét végéről nyitható, akkor a két kocsit ne középre húzzuk össze, hanem valamelyik oldalsó végpontra.

Hová tegyük a tárcánkat?

Ha tárcánkat a farzsebünkben hordjuk, az a tolvajoknak egyenesen „felhívás a keringőre”. Ha már muszáj tárcát vinni magunkkal, akkor tegyük azt az első zsebünkbe, bármilyen kényelmetlen is. Ha tömegbe kerülünk, egyszerűen dugjuk zsebre a kezünket és fogjuk meg a pénztárcánkat.

Mi legyen a készpénzzel?

Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy készpénz legyen nálunk, akkor ügyeljünk rá, hogy senki ne lássa. Ne tartsuk a teljes összeget egy helyen, inkább osszuk szét, és egy részét tegyük egy rejtett zsebbe, vagy akár egy másik pénztárcába. Gondoljunk arra, hogy ha egy rabláskor kést szegeznek a torkunkhoz és át kell adnunk a tárcánkat, milyen jól jöhet ilyenkor egy kisebb összeggel átadható „dublőr” pénztárca.

Vásárláskor a pénztárnál úgy fizessünk, hogy a mögöttünk állók ne lássák, hogy mennyi készpénz van összesen nálunk, vagyis csak annyit tartsunk a tárcánkban egyszerre, ami egy vásárláshoz kell.

Jól jöhet a „vész-bankjegy”

Mindig legyen nálunk egy külön helyen rejtve tartott, úgynevezett vész-bankjegy, amit baj esetén felhasználhatunk pl. telefonálásra, internet hozzáférésre, gyógyszerre, vagy taxira.

A telefonom hogyan védjem?

Töltsön le nyomkövető alkalmazást okos-telefonjára, vagy ha van rajta, akkor aktiválja azt. Ezek segítségével zárolhatjuk, megkereshetjük az elveszett, vagy ellopott mobilunkat, távolról törölhetjük róla adatainkat, vagy egyes alkalmazásokkal lefényképezhetjük azt aki éppen használja azt.

Adataink megóvására használjuk a telefon képernyő- vagy biztonsági- zárját és a PIN kódos védelmét. Jegyezzük fel a készülék IMEI kódját. (Ezzel tudjuk a szolgáltatónál letiltatni az ellopott mobilt.)

Hogyan telefonáljak?

Ha mindenképp a forgalmas utcán kezdünk telefonálni, akkor azt ne a járda, vagy út középén tegyük. Ne tartsuk a készüléket a kezünkben, inkább használjuk headset-tet . Próbáljunk úgy állni vagy helyezkedni, hogy lássuk, mi történik körülöttünk (ha már hallani alig fogjuk). Ezzel megelőzhetjük, hogy a telefont egy tolvaj futva kikapja a kezünkből és ő, vagy a társa elrohanjon vele.

Internetezzek az utcán?

Ha az utcán támad kedvünk okos-telefonunkon internetezni, akkor legalább keressünk egy olyan helyet, ahol a hátunkat valamilyen épület, vagy más felület védi. Még így óriási a kockázat, hiszen amíg a készülékkel vagyunk elfoglalva, pont mi leszünk azok, akik utoljára észlelik a tolvaj szándékát.

Mire jó az adat-széf?

Készítsünk magunknak az interneten távolról elérhető, jelszóval védett adatszéfet (pl. google drive-on, vagy más felhő-szolgáltatónál) arra az esetre, ha okos-telefonunkat, táblagépünket vagy laptopunkat ellopnák. Ebben a legfontosabb telefonszámainkat, igazolványaink fotóját, webcímeket, vagy konspiratív módon akár jelszavainkat, bankkártya számunkat és további olyan adatainkat tárolhatjuk, amire egy ilyen vészhelyzetben feltétlenül szükségünk lehet.

Ékszert viselhetek?

Turistaként a városnézés során ne viseljen nyíltan drága, vagy annak látszó ékszert vagy órát. Egyetlen szempillantás alatt lekaphatják vagy letéphetik rólunk akár úgy is, hogy fizikai erőszakot alkalmaznak, ne vállaljunk tehát felesleges kockázatot!

Hogyan nézzek ki?

Ne nézzünk ki könnyű prédának! Ha már messziről látszik rajtunk, hogy eltévedtünk, zavartak és bizonytalanok vagyunk, akkor máris vonzani kezdjük a zsebtolvajokat.

Emlékezzünk arra, hogy a zsebesek általában óvatos tolvajok, akik rendszerint kerülik a nyílt összetűzést és az erőszakot. Ha nem mi leszünk azok, akik számukra a legkönnyebb áldozatnak látszanak, akkor feltehetőleg mást választanak célpontnak.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Szeretettel várjuk olvasóink között!

- InfoNógrád híroldal csoport - https://www.facebook.com/groups/infonograd

- Info Nógrád - https://www.facebook.com/infonograd

- Info Nógrád közösség - https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg

TikTok: https://www.tiktok.com/@infonograd

Instagram: https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

Weboldal:https://www.infonograd.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.