Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2024. Április 03. 08:50, szerda | Helyi
Forrás: MTI-SÁRKÖZY JÚLIA RÓMA

Ferenc pápa saját temetési szertartásáról beszélt a legújabb interjújában.

Ferenc pápa saját temetési szertartásáról beszélt a legújabb interjújában.

Elődeihez képest szerényebb temetési szertartást akar magának Ferenc pápa, aki a vele készített legújabb interjúkötetben XVI. Benedekkel való kapcsolatáról is részletesen beszélt az olasz ajtóban kedden közzétett részletek szerint.

Ferenc pápa kijelentette, XVI. Benedek temetése volt az utolsó, amelyen az egyházfőt nyitott koporsóban ravatalozták fel.
Szerényebb temetést akarok magamnak - hangoztatta.


Ferenc pápa Javier Martínez-Brocal spanyol újságírónak nyilatkozott, akinek az egyházfővel készített interjúkötete szerdán jelenik meg spanyol nyelven Ferenc pápa. Az utód címmel.
A pápa korábban többször beszélt arról, hogy pontos intézkedéseket hagyott hátra temetési szertartásával kapcsolatban, és elődeivel ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Vatikántól távolabbi, római Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék örök nyugalomra.


Ferenc pápa az interjúkötetben elmondta, hogy XVI. Benedek pápa tavalyi temetését teljes mértékben a néhai egyházfő egykori személyi titkára, Georg Gänswein szervezte meg.
Georg Gänswein a német pápa temetésével egy időben publikálta Semmi más, csak az igazság című könyvét, amelyben Ferenc pápát is bírálta.
Ferenc pápa most úgy reagált, hogy Georg Gänswein időzítéséből hiányzott a "nemesség és az emberség".

Ami a korábban a Vatikánban visszavonultan élő nyugalmazott pápával, XVI. Benedekkel való kapcsolatát illeti, Ferenc pápa elmondta, hogy az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatról vallott nézetei miatt egyes bíborosok "perbe akarták fogni", eretnekséggel vádolva őt, de "Ratzinger a védelmére kelt".
Ferenc pápa felidézte a Joseph Ratzinger bíborost pápává választó 2005-ös konklávét is: az első szavazási fordulókban a mostani pápa a második legszélesebb támogatást élvező jelöltnek bizonyult Ratzinger mögött.

Negyven szavazatot kaptam a száztizenötből, a rám adott voksokkal akarták "blokkolni" Ratzinger pápává választását, így nem tudta volna megszerezni a pápaválasztáshoz szükséges kétharmadot - emlékezett vissza Ferenc pápa.
"Nem akartak külföldi pápát" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a taktikázással a bíborosok egy csoportja egy harmadik jelöltet akart célba juttatni.


"Ratzinger az egyedüli volt, aki akkor pápa lehetett, mivel átmenetet biztosított II. János Pál után" - mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, elődje "nagy ellenállással" találta szembe magát a Vatikánban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:35, vasárnap | Helyi

Sportkavalkád - sportágválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 21. 09:54, vasárnap | Helyi

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése.

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató.

2024. Április 21. 08:55, vasárnap | Helyi

Kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén.

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott.

2024. Április 21. 08:00, vasárnap | Helyi

Hűvös, záporos idő.

Nyugaton számíthatunk több napsütésre, máshol sok felhő lesz az égen, és időnként eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat, illetve apró szemű jég is eshet.