Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2022. Február 15. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti/fotó: instagram/Pope Francis

Ferenc pápa megreformálta a visszaéléseket kivizsgáló vatikáni hivatalt

Ferenc pápa megreformálta a visszaéléseket kivizsgáló vatikáni hivatalt

A Hittani Kongregáció átalakításáról döntött Ferenc pápa, aki a saját kezdeményezésére (motu proprio) kiadott dokumentummal külön titkárságot rendelt az egyház tagjai elkövette visszaélések kivizsgálására hétfőn.

Ferenc pápa rendelkezése a Hittani Kongregáció belső átalakításáról szól.

Az egyházfő a vatikáni dikasztériumot két külön ágra bontotta: az úgynevezett doktrinális és a fegyelmi szekcióra. Az első a szorosan hittani és erkölcsi kérdésekkel foglalkozik és tevékenysége kiterjed a többi vatikáni hivatal hittani dokumentumainak vizsgálatára is.

A fegyelmi szekció a mostanáig is a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó egyházjogi ügyeket kezeli, közöttük is kiemelten a "súlyos bűncselekményeket", melyek az egyház tagjai által elkövetett visszaélésekre vonatkoznak.

Újdonságot a fegyelmi ügyekre kijelölt szekció önállósítása képvisel.

A hittani és a fegyelmi szekció élére egy-egy titkárt neveznek ki. A Hittani Kongregáció egészét továbbra is a spanyol bíboros Luis Francisco Ladaria Ferrer vezeti prefektusi minőségben.

Elemzők szerint Ferenc pápa döntése az egyház kiemelt figyelmét kívánja bizonyítani a visszaélések kivizsgálása terén. A reform a Hittani Kongregáció munkáját is várhatóan megkönnyíti.

A vatikáni hivatalok átalakítása volt az egyik feladat, mellyel a 2013-as pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozás megbízta a leendő egyházfőt. Az utóbbi években többek között már megreformálták a pénzügyi-gazdasági dikasztériumokat is.

Címkék: Ferenc pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.